Jessicas Frejs grundrecept på risotto

Jessicas Frejs grundrecept på risotto
Foto: Jessica Frej
Jessica Frej
Jessica Frej

Jessicas Frejs grundrecept på risotto

9 ingredienser

30 m

En enkel grundrisotto kan man alltid svänga ihop hemma hos mig för i min kyl finns alltid, lök, vitlök, vin och parmesan. I skafferiet ser jag alltid till att ha risottoris. På så vis är jag alltid förberedd på oväntade gäster. Risotton kan sen varieras i det oändliga. Sparris, saffran, räkor, svamp, tomat, örter, citron, ja det mesta blir gott i en risotto. /Jessica

Om du tänker servera vitt vin till risotton, använd då gärna samma i risotton.

Ingredienser

portioner
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 dl olivolja
  • 4 dl carnaroliris (avioriris eller arborioris)
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 12 dl grönsaksbuljong, varm
  • 2,5 dl parmesanost, riven

Till servering

  • svartpeppar
  • olivolja

Gör så här

  1. Finhacka vitlök och lök. Fräs det i olivolja i en tjockbottnad stor kastrull tills löken är genomskinlig och mjuk. Tillsätt riset och låt det suga upp oljan.
  2. Häll på vin. Rör hela tiden. Tillsätt buljongen löpande under omrörning i ca 20-25 minuter.
  3. Ta av från värmen och rör i parmesan. Servera med nymalen peppar, eventuellt mer parmesan och olivolja.