Äppelknyten med dubbel trubbel

Äppelknyten med dubbel trubbel
Foto: tv4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Äppelknyten med dubbel trubbel

12 ingredienser

ca 45 min

Äpple i mördegsknyte med socker och kanel. Enkelt och gott med äppelknyten till efterätt!

Ingredienser

portioner knyten
  • 12 syrliga äpplen
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 tsk malen kanel
  • smör, att toppa med

pajdeg

  • 275 g smör
  • 275 g vetemjöl
  • ca 8 msk grädde

Till pensling

  • äggula
  • vatten
  • ca 10 sötmandlar, hackade
  • pärlsocker

Till servering

  • glass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman ingredienserna till pajdegen och ställ degen kallt.
  3. Skala äpplena och tag ur kärnhuset med en äppelpip.
  4. Degen kavlas ut på mjölat bakbord och skärs i 12 stora rutor. Ställ ett äpple på varje degbit.
  5. Blanda socker och kanel och fördela blandningen i kärnhushålet. Toppa med en klick smör.
  6. Svep degen om äpplena och förslut hålet på toppen. Lägg ner knytena i muffinsformar.
  7. Pensla med uppvispad äggula blandad med lite vatten. Strö på hackad mandel och pärlsocker.
  8. Sätt in i ugnen och grädda i ca 25-30 minuter. Serveras dina äppelknyten ljumma med vaniljsås och vaniljglass.