Johan och Elisabeths korvbröd

Johan och Elisabeths korvbröd
Foto: TV4
Johan SörbergElisabeth johansson 2
Johan SörbergElisabeth johansson 2

Johan och Elisabeths korvbröd

7 ingredienser

Vägen till en riktigt god korv börjar med ett gott korvbröd. Här är proffsbagarna Elisabeths och Johans recept på hembakat korvbröd.

Ingredienser

portioner
  • 250 g mjölk, kall
  • 500 g vetemjöl
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 60 g äggula
  • 25 g jäst
  • 15 g strösocker
  • 10 g salt

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser i en degblandare och kör på lägsta växel i ca 15 minuter. Öka hastigheten lite och låt gå i ca 5 minuter. En degtemperatur runt 25 grader är det idealiska.
  2. Lägg över degen i en vid bunke, eller ännu hellre i en liten plastback, låt degen vila ca 30 minuter.
  3. Dela degen bitar à 60-80 g beroende på hur stora du vill ha dem. Rundriv och låt vila 10 minuter för att de skall slappna av.
  4. Rulla dem lite spolformade, ca 8-10 cm.
  5. Lägg bröden på en plåt med ett mellanrum så att de inte ”biter” varandra eller så lägger du dem i en bakplåtsklädd form lite tätare så att de gräddas ihop. Jäs till nästan dubbel storlek, gärna i en avstängd ugn där du har ca 40 gradigt vatten i en skål så att utrymmet blir fuktigt.
  6. Sätt ugnen på 210 grader.
  7. Fristående bröd gräddas ca 10-15 minuter. Om de ligger i form när du sätter, sänk till 190 grader när du sätter in formen, grädda ca 25-30 minuter beroende på formens storlek.
  8. Låt bröden svalna innan du bryter isär dem.