Johan och Elisabeths tarte tatin

NYHET
Johan och Elisabeths tarte tatin
Foto: TV4
Elisabeth johansson 2Johan Sörberg
Elisabeth johansson 2Johan Sörberg

Johan och Elisabeths tarte tatin

10 ingredienser

En klassisk fransk äppelkaka som görs i en stekpanna av gjutjärn och vänds upp vid servering så att den karamelliserade ytan är överst. Bjud den gärna med vaniljglass eller klick lättvispad grädde.

Ingredienser

Botten

  • 250 g vetemjöl
  • 160 g strösocker
  • 210 g smör
  • 10 g bakpulver
  • 3 g salt
  • 2 ägg

Topping

  • 6 äpplen
  • 150 g rörsocker
  • 20 g citronsaft
  • 40 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till degen. Platta ut mellan två bakplåtspapper och låt vila i kylen ca 20 minuter.
  3. Skala och kärna ur äpplena. Skär i valfri storlek och form.
  4. Smält socker och citronjuice i en gjutjärnsstekpanna ca 25 cm i diameter.
  5. Tillsätt smöret.
  6. Lägg i äpplena och låt dom karamelliseras några minuter.
  7. Kavla ut degen ca 2-3 mm tjock, skär ut en rundel som är ett par cm större än stekpannan.
  8. Lägg degen över äpplena som ett lock och vik ned degens kanter in i stekpannan, det för att karamellen inte ska läcka ut under gräddning.
  9. Grädda ca 20-40 minuter beroende på storlek.
  10. Tag ut ur ugnen, låt vila i ett par minuter.
  11. Lägg en tallrik ovanpå och vänd, tänk på att smör/socker är varmt och kan rinna ut. Servera direkt.

Tips! Tarte tatin går också fint att göra i portionsform, som på bilden, om du har gjutjärnspannor i miniformat.