Vetedeg till bullar - se & gör

koket.se
Vetedeg till bullar - se & gör
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Vetedeg till bullar - se & gör

11 ingredienser

Ett riktigt bra grundrecept på vetedeg är aldrig fel. Här visar Johan Sörberg hur han gör sin variant samt hur han bakar ut den till en vacker krans. Spela klippet för att se hur du gör.

Se Johan Sörberg laga receptet

logo

Ingredienser

  • 700 g vetemjöl [12 dl]
  • 300 g vatten (eller mjölk (3 dl)
  • 120 g strösocker [1,25 dl]
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 10 g salt [1,5 tsk]
  • 30 g kardemummakärnor [2 msk]
  • 30 g jäst (blå paketet)

Utbakning

  • valfri fyllning
  • ägg, till pensling
  • topping

Gör så här

  1. Blanda samtliga ingredienser till vetedegen i en degblandare eller bunke.
  2. Kör degen på mellanväxeln i 10 minuter eller knåda den i 15 minuter. Kontrollera glutenfönstret, dra försiktigt ut degen. Den ska hålla ihop och bli så tunn att den nästan går att se igenom. Titta gärna på klippet för att se hur Johans deg ser ut.
  3. Låt degen vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk, i 30 minuter.
  4. Kavla ut degen och fyll med valfri fyllning. Om du vill göra en krans, rulla ihop degen till en cirkel och lägg på bakplåtspapper. Klipp till degen med hjälp av en sax, i klippet kan du se hur Johan gör sin.
  5. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timme.
  6. Pensla med ägg och strö på topping, t ex mandelspån och pärlsocker.
  7. Grädda på 190 grader i 20-25 minuter.