Moules mariniere

POPULÄRT
Moules mariniere
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Moules mariniere

16 ingredienser

En del vill ha grädde i andra inte, pommes frites för en del, själv föredrar jag gott vitt surdegsbröd. /Johan Jureskog

Magnus Svenssons dryckestips
Schoenenbourg Grand Cru Riesling artikelnummer 2175 - 149 kr (Alsace, Frankrike) årgång 2008
En alsace riesling grand cru som har allt - friskt och mineralrikt med lång, god eftersmak. Passar till vårfriska rätter samt rätter av skaldjur och fisk. Bon appétit!

Domaine Laroche Chablis Saint Martin artikelnummer 7143 - 147 kr (Chablis, Frankrike) årgång 2008
Ett ursprungstypiskt, elegant vin med aptitretande friskhet och en tydlig mineralkaraktär påminnande om våt sten, inslag av citrusfrukter, gröna äpplen och örter. Ett vin som passar utmärkt att dricka på egen hand, men är även ett självklart val till eleganta rätter av fisk och skaldjur.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg blåmusslor
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 knivsudd paprikapulver
  • 4 schalottenlökar, finskuren
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 2 selleristjälkar, skurna
  • 3 persiljestjälkar, finskuren
  • 0,25 tsk vitpepparkorn
  • 1 timjankvist
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 6 dl fiskfond (hemmagjord eller koncentrat + vatten)
  • 5 dl grädde
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • färsk bladpersilja, finstrimlad

Gör så här

  1. Skrubba musslorna under rinnande vatten och släng alla som är trasiga eller inte stänger sig.
  2. Värm upp smör och olivoljan i en härlig ganska stor kastrull.
  3. Släng i paprikapulver, schalottenlök, vitlök och selleri.
  4. Låt gå några minuter utan och ta färg.
  5. Ha därefter i persiljan, vitpepparkornen, timjan, vinet och musslorna.
  6. Lyft musslorna när de har öppnat sig, släng musslorna som inte öppnade sig.
  7. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och för i fiskfonden.
  8. Koka upp och tillsätt grädden.
  9. Låt koka vidare tills den känns lite simmig och tillsätt eventuellt lite smör.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Ha i musslorna igen och strö över persiljan.
  12. Servera med gott vitt bröd.