Chokladtårta till påsk

Chokladtårta till påsk
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Chokladtårta till påsk

17 ingredienser

3h 45 min

En härlig påsktårta med mörk choklad, aprikoser och syltad ingefära.

Ingredienser

portioner
  • 165 g strösocker
  • 150 g mandelmassa
  • 4 ägg
  • 150 g vispgrädde
  • 180 g vetemjöl
  • 40 g kakao
  • 6 g bakpulver
  • 130 g aprikos
  • 100 g mörk choklad
  • 60 g syltad ingefära
  • 180 g smör - smält och avsvalnat

Glasyr:

  • 100 g vispgrädde
  • 150 g vatten
  • 50 g glykos
  • 40 g strösocker
  • 200 g mörk choklad
  • 75 g smör

Gör så här

  1. Smält smöret till kakan och låt svalna. Riv ner mandelmassan i en bunke och blanda med sockret till en klumpfri massa. Blanda sedan i äggen ett och ett och blanda i cirka 2 minuter efter att varje ägg tillsatts.
  2. Byt till visp och vispa i tio minuter. Tillsätt vispgrädden. Sikta och blanda i vetemjöl, cacao och bakpulver.
  3. Sätt ugnen på 180 grader. Smöra en avlång form. Hacka aprikoserna, chokladen och den syltade ingefäran i grova bitar. Blanda i röran med gummispatel. Blanda sedan i det smälta smöret.
  4. Fyll i smeten formen och baka i cirka 60 minuter. Stick då en kniv i kakan och se om den är torr. Lägg aluminiumfolie över om kakan börjar bli för mörk de sista 20 minuterna. Stjälp ut och låt svalna.
  5. Gör glasyren: Koka vispgrädde, vatten, glykos, strösocker och mörk choklad på låg temperatur i en kastrull cirka 10 minuter.
  6. Låt svalna till cirka 40 grader och rör i smöret. Använd glasyren vid cirka 30 grader.
  7. Glacera kakan och låt stå och torka i en timme innan servering.