Ryskt rågbröd på filmjölk

Ryskt rågbröd på filmjölk
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Ryskt rågbröd på filmjölk

8 ingredienser

1h 45 min

Ett matigt rågbröd med filmmjölk som ger en syrlig smak och saftigt bröd.

Ingredienser

portioner

Steg 1:

  • 500 g filmjölk
  • 375 g rågmjöl, stenmalt
  • 20 g jäst

Steg 2:

  • 500 g vatten
  • 40 g honung
  • 900 g rågmjöl, stenmalt
  • 35 g salt
  • 20 g jäst

Gör så här

  1. Blanda filmjölken med första mängden mjöl och jäst och låt stå i 24 timmar.
  2. Tillsätt sedan vatten, honung, den andra mängden mjöl, salt och jäst och blanda i 8 minuter.
  3. Täck med plast och låt vila i två timmar. Dela degen i tre bitar och rundriv. Platta ut, pensla med vatten och doppa i rågmjöl. Låt jäsa i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Sätt in i varm ugn och spreja vatten på ugnens botten. Sänk värmen till 220 grader efter 10 minuter. Låt brödet baka stå i 30-40 minuter.