Riv ner zesten av 2 citroner och 4 apelsiner i en kastrull.
Pressa ur saften ur alla apelsinerna och citronerna och häll i tillsammans med zesten. Häll ner sockret och koka upp.
Kvarta jordgubbarna och häll ner drygt hälften i soppan. Låt puttra på svag värme 5-10 min, tills jordgubbarna är mjuka. Smaksätt med kardemumma. Ta av kastrullen från plattan.
Sila soppan. Rör ner resten av jordgubbarna. Soppan serveras ljummen.
Vaniljskum
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Koka upp frön och stång tillsammans med 1 dl grädde och mjölken.
Vispa ihop äggulor, socker och maizena.
Slå den heta mjölken över äggblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud tills krämen tjocknat, ca 82 grader. Låt svalna.
Vispa upp resten av grädden och vänd ner i krämen.
Mandelsnittar
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop socker, smör och sirap.
Blanda mjöl, bikarbonat och mandel. Rör ner i smörblandningen till en deg.
Rulla ut till tre längder, platta till lite.
Grädda ca 15 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna och krossa till större smulor.
Servera soppan ljummen med vaniljskummet och mandelcrumble.