Johannas grötbröd

koket.se
Johannas grötbröd
Foto: Ulrika Pousette
Hanna Olvenmark
Hanna Olvenmark

Johannas grötbröd

8 ingredienser

30 min

"För några år sedan tog jag med mig ett gäng kompisar till vår stuga för vandring, bastu och allmänt gött häng. Förutom att vi hade kul och det blev ett fint minne så blev jag introducerad till dessa bröd av en av Johannorna som var med. Hon svängde ihop dem på morgonen och alla ville ha receptet. Så även jag! Och voilà – nu får även du det. Tack Johanna! Perfekt när du vill ha en macka snabbt." /Hanna Olvenmark

Boktipset!
Bok Mellanmålen

Boktipset!

Receptet kommr ur Hanna Olvenmarks kokbok "Mellanmålen"

Läs mer

Se Hanna Olvenmark laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 8 dl havregryn
  • 3 dl vatten
  • 1 dl yoghurt (naturell)
  • 1 morot
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk flytande honung (sirap eller 2 msk mosad banan)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda havregryn, vatten och yoghurt.
  3. Riv moroten och blanda med solroskärnor, salt, bakpulver och honung.
  4. Ta fram en plåt, lägg på ett bakplåtspapper och klicka ut smeten i 8 klickar (degen ska vara lite kladdig).
  5. Ställ plåten i mitten av ugnen och grädda i 20–25 minuter. Bröden ska få lite färg.
  6. Ta ut och låt svalna innan du skär upp.
  7. Förvaras i rumstemperatur men kan även frysas.