Jollof rice med marinerad kyckling

koket.se
Jollof Rice med kyckling
Foto: TV4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Jollof rice med marinerad kyckling

29 ingredienser

2 h

Här kommer ett riktigt gott recept att tillaga och njuta av i veckan. Du kan även blanda i grönsaker så som ärtor, morötter eller majs i riset för att ge extra smak och färg. Om du vill ha en mer "rökt" smak på riset kan du lägga en liten bit rökt fisk eller kyckling under kokningen. Detta ger en autentisk afrikansk smak.

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Marinerad kyckling

  • 600 g kyckling (minutbitar eller kycklingklubbor om du föredrar det)
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 msk honung
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk torkad koriander (kan vara mald eller färsk hackad)
  • 1 tsk chilifrukt (justera efter önskad hetta)
  • 1 citron, saften
  • salt
  • svartpeppar

Jollof Rice

  • 2 msk kokosolja
  • 1 rödlök, finhackad (stor)
  • 1 grön paprika, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 tsk ingefära, riven
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk rosépeppar
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk chilifrukt
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 burk krossade tomater [ca 200 g]
  • 1 dl kokosmjölk
  • 500 g långkornigt ris, tvättat
  • 400 ml kycklingbuljong (eller vatten med kycklingbuljongtärning)
  • 1 lagerblad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Marinerad kyckling

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
  2. Lägg i kycklingbitarna och massera in marinaden ordentligt.
  3. Låt marinera i minst 1-2 timmar i kylskåp (gärna längre eller över natten).
  4. Hetta upp 2 msk kokosolja i en stor panna på medelhög värme.
  5. Lägg i de marinerade kycklingbitarna och stek dem tills de får fin färg på alla sidor (ca 6-8 minuter).
  6. Lyft bort kycklingen från pannan och lägg åt sidan.

Jollof Rice

  1. Häll ytterligare 2 msk kokosolja (om det behövs) i samma panna som du använde till kycklingen.
  2. Stek lök, röd paprika, vitlök och ingefära tills det mjuknar och doftar härligt (ca 5 minuter).
  3. Tillsätt paprikapulver, rosépeppar, timjan, chili samt tomatpuré och stek i ytterligare 2-3 minuter tills det karamelliserats.
  4. Häll i krossade tomaterna och kokosmjölk. Låt koka i ca 5 minuter.
  5. Tillsätt det tvättade riset och rör om så att riset täcks av såsen.
  6. Häll på kycklingbuljongen (eller vatten med buljongtärning) och lägg i lagerbladet. Rör om och koka upp.
  7. Sänk värmen till låg och täck med ett lock. Låt koka i 20-25 minuter tills riset är mjukt och har absorberat vätskan. Rör om då och då för att undvika att riset bränner fast.
  8. Lägg de stekta kycklingbitarna på toppen av riset och låt pannan stå på låg värme i 5-10 minuter så att kycklingen blir genomvarm och smakerna blandas.
  9. Ta bort lagerbladet och rör om riset innan servering.