Färsspett

Färsspett
Foto: TV4

Färsspett

Av: Jon Hansson

11 ingredienser

De här pinnarna ska förhoppningsvis ge en pust av östra Medelhavet. Kryddigt är bara förnamnet. /Jon Hansson

Recepten är tänkta till en buffé för cirka 12 personer.

Kolla in fler recept och läs mer om

Buffé - helt enkelt

Ingredienser

  • grillspett
  • 1 dl färsk mynta, hackad
  • 1 rödlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 kg lammfärs
  • 1,5 tsk paprikapulver
  • 1,5 tsk malen spiskummin
  • 1,5 tsk torkad timjan
  • 2 msk sambal oelek
  • 2 ägg
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Lägg grillspetten i blöt om de är av trä och du ska grilla på utegrill.
  2. Hacka myntan. Strö ner i en bunke.
  3. Skala och riv rödlöken och vitlöksklyftorna ner i bunken.
  4. Blanda i lammfärsen, paprikapulvret, spiskumminen, timjanen, sambal oeleken och äggen.

På grill

  1. Krama fast färsen på grillspetten. Försök få det tjockt som wienerkorvar ungefär.
  2. Pensla med olivolja.
  3. Grilla på het grill en dryg minut på varje sida (dessa wienerkorvar har fyra sidor). Vänd så sällan som möjligt.

I ugn

  1. Spetten går att laga till även utan grill men då får du ingen fin röksmak. Gör något kortare korvar av färsen, pensla med olivolja och bryn dem hårt i het teflonpanna.
  2. Stek färdigt i 200 graders ugn.
  3. Trä upp på spett och servera.