Laxspett med ansjovisdipp

Laxspett med ansjovisdipp
Foto: Camilla Lindqvist

Laxspett med ansjovisdipp

Av: Jon Hansson

11 ingredienser

20 min

Goda laxspett med en fräsch dipp som får smak av ansjovis.

Recepten är tänkta till en buffé för cirka 12 personer.

Kolla in fler recept och läs mer om

Buffé - helt enkelt

Ingredienser

portioner
  • grillspett
  • 800 g laxfilé
  • 2 msk rapsolja
  • 1 citron

Ansjovisdippen

  • 10 ansjovisfiléer
  • 0,5 rödlök
  • 3 msk dill, hackad
  • 3 msk gräslök, hackad
  • 3 dl crème fraîche
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

Spett

  1. Lägg grillspetten i blöt om de är av trä och du ska grilla på utegrill.
  2. Skär laxen i 2x2x10 centimeter långa stavar, på ett ungefär sådär.
  3. Tvätta citronen och riv skalet.
  4. Dela citronen och pressa ena halvan över laxen.
  5. Strö över citronskalet.
  6. Salta och peppra.

Fixa dippen

  1. Hacka ansjovisen smått.
  2. Skala och hacka rödlöken så smått du kan.
  3. Hacka dillen och gräslöken.
  4. Blanda allt hacket med crème fraichen och smaka av med pressad citron, salt och peppar.

Spett

  1. Trä laxstavarna på spetten.
  2. Grilla ett par minuter på utegrillen eller högt upp i ugnen på värsta värmen och grill.
  3. Servera med dippen.