Potatisbollar med bacon

Potatisbollar med bacon
Foto: Camilla Lindqvist

Potatisbollar med bacon

Av: Jon Hansson

11 ingredienser

Potatisbollar med bacon eller snarare plättar... Har du färdigt potatismos i gömmorna? Grymt! Annars får du göra nytt. /Jon Hansson - Recepten kommer från boken Buffé - helt enkelt.

Receptet är tänkt som en del av en buffé för cirka 12 personer.

Kolla in fler recept och läs mer om

Buffé - helt enkelt

Ingredienser

  • 140 g bacon (det finns färdigtärnat)
  • 800 g mjölig potatis
  • 5 msk smör
  • 2 dl mjölk
  • 4 msk gräslök, hackad
  • 2 ägg
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 2 dl rårörda lingon
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Serveras med

  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Värm ugnen till 250 grader.
  2. Lägg ut baconskivorna på papprad plåt och stek i ugnen tills de är riktigt knapriga. Ge eventuellt tärnat bacon samma behandling.
  3. Låt flotta av sig på hushållspapper.
  4. Skala och koka potatisen mjuk (om moset inte redan är fixat).
  5. Värm samtidigt 3 matskedar av smöret i mjölken. Det ska inte koka, bara bli varmt.
  6. Hacka gräslöken.
  7. Mosa ihop potatisen med smörmjölken, äggen, gräslöken och timjanen med potatisstöt eller grov gaffel.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Bryt baconet i små bitar (eller ta det färdigtärnade) och blanda in i potatismoset.
  10. Låt svalna några minuter och forma sedan till små potatisbollar.
  11. Stek hastigt på hög värme i de sista 2 matskedar av smöret tills båda sidor fått fin färg.
  12. Servera med rårörda lingon.