Lammburgare

Lammburgare
Foto: Björn Lindberg

Lammburgare

Av: Jonas Borssén

Från: Grilla som proffsen

16 ingredienser

Grillad lammburgare som serveras tillsammans med stora vita bönor i pestosås. Receptet är hämtat ur boken Grilla som proffsen.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg lammfärs
  • 1 gul lök, mycket finhackad
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar, nymald
  • 1 msk potatismjöl
  • 1,5 dl vatten, iskallt
  • olivolja, till grillning
  • 5 dl färska basilikablad, repade
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 0,5 dl extra virgin olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymald efter smak
  • 410 g vita bönor, sköljda och avrunna

Gör så här

Lammburgare

  1. Blanda snabbt ihop färs med lök, salt, peppar, potatismjöl och vatten.
  2. Blanda för hand eller använd en trägaffel.
  3. Låt blandningen stå i kyl i 30 minuter.
  4. Forma färsblandningen till sex lika stora burgare.
  5. Pensla dem på både sidor med olja lägg åt sidan.
  6. Låt kol brina ner till en askgrå glödbädd.
  7. Stäm av värmen, som ska vara medelstark. Grilla burgarna 5-6 minuter på var sida över direkt glödvärme.

Vita bönor i pestosås

  1. Mixade ingredienserna till pestosåsen i en matberedare med en vass kniv eller en stavmixer.
  2. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Täck över och kyl tills det är dags att servera.
  4. Blanda ner de vita bönorna och servera med lammburgarna.