Helgrillad lammbog

Helgrillad lammbog
Foto: Björn Lindberg

Helgrillad lammbog

Av: Jonas Borssén

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

Bogen är en av de smakrikaste detaljerna på lammet. Använd en klotgrill eller smoker och bricketter eller ved, alternativt en gasolgrill. Servera med tomatsallad, gärna med turkisk tahinidressing. /Jonas Borssén

Fler recept från Jonas
Grillad endiv med gorgonzola

Ingredienser

  • 2 kg urbenad hel lammbog med läggben (cirka 3 kg med ben)
  • 5 klyftor vitlök, stora
  • 2 dl grönmynta, repad
  • 2 dl persilja, repad
  • 0,5 dl olivolja
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymald, (efter smak)
  • 1 Ginger Glaze & Woksauce
  • bindgarn till uppbindning
  • Grill- & ugnsfolie

Gör så här

  1. Börja med att skära loss bogbladsbenet. Följ hela tiden benets form med kniven.
  2. Putsa sedan bort synligt fett runt om bogen. Skär med kniven utmed övre läggbenet ända ner till leden. Bryt eller skär loss det övre läggbenet.
  3. Krydda lammbogen ut- och invändigt med salt och svartpeppar.
  4. Mixa vitlök, mynta och persilja med olja till en slät puré.
  5. Smeta ut purén på köttsidan och bind sedan ihop bogen.
  6. Börja med den tjockare bogbiten och rulla ihop bogen så runt som möjligt. Slå snöret runt ena handen och gör en ögla. Trä öglan runt köttet och dra åt.
  7. Upprepa utmed hela bogen och avsluta med att knyta ihop ändarna. Bogen kan alternativt bindas med flera korta snören som knyts ihop var för sig.
  8. Låt briketter brinna ner till en askgrå glödbädd.
  9. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket.
  10. Stäm av värmen, cirka 160 grader är bra starttemperatur, strålningsvärmen ska vara medelstark till svag.
  11. Fördela de glödande briketterna i två högar och i var sin del av grillen.
  12. Placera lammbogen mellan glödbäddarna så att den tillagas med indirekt glödvärme under stängt lock.
  13. Tillaga köttet i cirka 130 grader i minst 3 timmar. Tillsätt mer glödande briketter var 45:e minut så att glödvärme hålls stabil.
  14. Efter 3 timmar slås hela bogen in i kraftig aluminiumfolie så att det blir ett lufttätt paket.
  15. Fortsätt att grilla bogen med indirekt glödvärme och under lock i 45 minuter eller tills bogen känns mjuk vid berörning.
  16. Veckla sedan upp foliepaketet och pensla lammbogen med ginger glaze 3-4 gånger tills den är vackert glaserad och glazen fått steka in i köttet.
  17. Skär upp lammbogen i fina skivor och servera med ginger coleslaw.

Bengt Frithiofssons vintips
Cotes du Rhône , Guigal, art.nr. 2011, 99 kr (4 solar)