Jordärtskocksbröd med gurkröra och kallrökt lax

Jordärtskocksbröd med gurkröra och kallrökt lax
Foto: Tv4
Fabian Olli Johanson
Fabian Olli Johanson

Jordärtskocksbröd med gurkröra och kallrökt lax

20 ingredienser

1 h

Jordärtskocksbröd med gurkröra, kallrökt lax och pepparrot är en perfekt warp att servera i helgen. Eller att ta med på en utflykt!

Ingredienser

portioner6 - 8

Jordärtskocksbröd (tunnbröd)

  • 300 g jordärtskocka, oskalad
  • 25 g smör
  • 25 g vispgrädde
  • salt
  • 150 g vetemjöl (gärna Dalavete)
  • vetemjöl, till utbakning

Spräckta jordärtskockor

  • 300 g jordärtskocka
  • olivolja
  • salt

Gurkröra

  • 2 gurkor (eller 0,5 slanggurka)
  • 0,5 äpple (rött)
  • 1 silverlök
  • 50 g crème fraîche
  • 1 färsk pepparrot
  • 50 g forellrom
  • salt
  • peppar

Servering

  • lax, kallrökt
  • citron, i klyftor
  • färsk dill

Gör så här

Jordärtskocksbröd

  1. Skala jordärtskockorna, lägga de redan skalade i kallt vatten så att de inte blir missfärgade.
  2. Skär skockorna i jämnstora bitar. Koka dem sedan helt mjuka.
  3. Häll av vattnet och låt de ånga av i ett par minuter.
  4. Pressa skockorna genom en potatispress. Tillsätt smör, vispgrädde och en nypa salt. Tillsätt mjölet lite i taget samtidigt som du arbetar med ena handen. Degen ska kännas en aning klibbig. Förslut degen med plastfilm och låt vila i kylen i minst en halvtimme.
  5. Rulla degen till en korv och skär åtta jämnstora bitar. Forma bitarna till bollar. Kavla ut dem lätt på mjölat bord så tunt som möjligt.
  6. Stek bröden i en riktigt varm panna, ungefär en minut per sida. Förvara bröden omslutna av en kökshandduk.

Spräckta jordärtskockor

  1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  2. Massera in jordärtskockorna i olivolja och salt. Baka i ugnen tills de blivit helt mjuka.
  3. Spräck jordärtskockorna med händerna och toppa med lite extra olivolja.

Gurkröra

  1. Skär bort kärnhuset från gurka och äpplet.
  2. Skär gurka och äpple till små tärningar.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Blanda alltsammans med crème fraiche och riven pepparrot efter behag.
  5. Avslutningsvis vänder du ner forellromen i röran. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Servera bröden med de spräckta jordärtskockorna, gurkröran, kallrökt lax, några klyftor citron och färsk dill.