Skala jordärtskockorna, lägga de redan skalade i kallt vatten så att de inte blir missfärgade.
Skär skockorna i jämnstora bitar. Koka dem sedan helt mjuka.
Häll av vattnet och låt de ånga av i ett par minuter.
Pressa skockorna genom en potatispress. Tillsätt smör, vispgrädde och en nypa salt. Tillsätt mjölet lite i taget samtidigt som du arbetar med ena handen. Degen ska kännas en aning klibbig. Förslut degen med plastfilm och låt vila i kylen i minst en halvtimme.
Rulla degen till en korv och skär åtta jämnstora bitar. Forma bitarna till bollar. Kavla ut dem lätt på mjölat bord så tunt som möjligt.
Stek bröden i en riktigt varm panna, ungefär en minut per sida. Förvara bröden omslutna av en kökshandduk.
Spräckta jordärtskockor
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Massera in jordärtskockorna i olivolja och salt. Baka i ugnen tills de blivit helt mjuka.
Spräck jordärtskockorna med händerna och toppa med lite extra olivolja.
Gurkröra
Skär bort kärnhuset från gurka och äpplet.
Skär gurka och äpple till små tärningar.
Skala och finhacka löken.
Blanda alltsammans med crème fraiche och riven pepparrot efter behag.
Avslutningsvis vänder du ner forellromen i röran. Smaka av med salt och peppar.
Servering
Servera bröden med de spräckta jordärtskockorna, gurkröran, kallrökt lax, några klyftor citron och färsk dill.