En mustig och värmande soppa med jordärtskockor, lök, vitlök, vitt vin och grädde. Soppan toppas med stekt bacon, syrligt äpple och krispiga krutonger gjorda på överblivet rågbröd.
Skala jordärtskockorna och lägg dem i vatten med lite pressad citronsaft i. Citronsaften gör att de inte mörknar.
Skala och skär bananschalottenlök och vitlöksklyftor grovt. Skär skockorna i grova bitar.
Fräs lök, vitlök och skockor i lite rapsolja i en stor kastrull.
Häll i vitt vin och grönsaksbuljong, låt koka 10 minuter. Tillsätt grädde och koka vidare ytterligare 10 minuter
Ta från värmen mixa till en slät soppa med stavmixer. Håll varm till servering.
Strimla bacon. Dela, kärna ur och skär äpplena i grova bitar. Hacka persiljan.
Stek bacon krispigt, gå i med äppelbitar de sista sekunderna, avsluta med persilja.
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg rågbrödsskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med rapsolja. Rosta i ugnen ca 15 minuter tills brödet är krispigt och har fin färg. Bryt i fina bitar när brödet har svalnat helt.