Jordärtskocksoppa med bacon, äpple och rågbrödskrutonger

koket.se
Jordärskockssoppa med bacon, äpple och rågbrödskrutonger
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Jordärtskocksoppa med bacon, äpple och rågbrödskrutonger

14 ingredienser

40 min

En mustig och värmande soppa med jordärtskockor, lök, vitlök, vitt vin och grädde. Soppan toppas med stekt bacon, syrligt äpple och krispiga krutonger gjorda på överblivet rågbröd.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

  • 500 g jordärtskocka
  • 2 bananschalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl grönsaksbuljong, utspädd
  • 4 dl grädde
  • rapsolja
  • salt

Topping

  • 140 g bacon
  • 2 röda äpplen
  • 1 kruka persilja, grovt skuren
  • 4 skivor rågbröd
  • 3 msk rapsolja
  • salt

Gör så här

  1. Skala jordärtskockorna och lägg dem i vatten med lite pressad citronsaft i. Citronsaften gör att de inte mörknar.
  2. Skala och skär bananschalottenlök och vitlöksklyftor grovt. Skär skockorna i grova bitar.
  3. Fräs lök, vitlök och skockor i lite rapsolja i en stor kastrull.
  4. Häll i vitt vin och grönsaksbuljong, låt koka 10 minuter. Tillsätt grädde och koka vidare ytterligare 10 minuter
  5. Ta från värmen mixa till en slät soppa med stavmixer. Håll varm till servering.
  6. Strimla bacon. Dela, kärna ur och skär äpplena i grova bitar. Hacka persiljan.
  7. Stek bacon krispigt, gå i med äppelbitar de sista sekunderna, avsluta med persilja.
  8. Sätt ugnen på 175 grader.
  9. Lägg rågbrödsskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med rapsolja. Rosta i ugnen ca 15 minuter tills brödet är krispigt och har fin färg. Bryt i fina bitar när brödet har svalnat helt.