Krämig soppa på jordärtskockor och purjolök som serveras med en gratinerad svampmacka med ramslök och lagrad ost. En perfekt mitt i veckan-middag med bara goda ingredienser!
1 l kycklingbuljongtärning (eller grönsaksbuljong)
1 citron
3 dl vispgrädde (eller havregrädde)
2 äpplen, fint tärnade
olivolja
Gratinerad svampmacka
100 g kantareller, frysta
100 g skogschampinjoner, skivade
20 g smör
1 knippe ramslök, strimlad
1 msk vetemjöl
3 dl havredryck (eller mjölk)
2 dl ost, riven (t ex comté)
4 skivor vitt surdegsbröd
salt
svartpeppar
Gör så här
Jordärtskockssoppa
Ansa purjolöken. Skär jordärtskocka och purjolök i minder bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med buljongen. Koka upp och låt allt koka så att det blir mjukt.
Mixa i en blender med grädde och salt. Smaka av med citron.
Servera med tärnat äpple och en skvätt olivolja.
Gratinerad svampmacka
Sätt ugnen på 230 grader
Fräs först den frysta svampen i lite olja i en kastrull. Tillsätt den färska svampen samt smör. Stek till svampen blivit gyllenbrun.
Tillsätt ramslök, salt och peppar. Pudra över mjöl, rör om och tillsätt sedan havredrycken. Koka ihop till en stuvning.
Fördela på mackor och toppa med ost. Gratinera i ugn ca 5 minuter.