Jordgubbar fior di latte

Jordgubbar fior di latte
Foto: TV4
Sebastian Gibrand - KK 2019
Sebastian Gibrand - KK 2019

Jordgubbar fior di latte

28 ingredienser

1,5 h

Jordgubbskompott med fior di latte, luftig vaniljkräm, vaniljolja och varm sockerkaka - klassiska smaker serverade på ett riktigt lyxigt sätt.

Ingredienser

portioner

Fior di latte

  • 1,2 kg mjölk
  • 120 g strösocker
  • 160 g kondenserad mjölk
  • 32 g glykos
  • 80 g mjölk
  • 2 blad gelatin

Luftig vaniljkräm

  • 500 g mjölk (ekologiskt)
  • 2 vaniljstänger
  • 120 g äggula (ekologiskt)
  • 125 g strösocker (ekologiskt)
  • 40 g majsstärkelse
  • 25 g smör (ekologiskt)
  • 500 g vispgrädde (ekologiskt)

Jordgubbskompott

  • 500 g jordgubbar
  • 125 g strösocker (ekologiskt)
  • 1 citron (ekologisk)

Vaniljolja

  • 2 vaniljstänger
  • 250 g matolja (ekologisk)

Varm sockerkaka

  • 450 g äggvita
  • 500 g strösocker (ekologiskt)
  • 250 g vetemjöl (gärna ekologiskt ölandsvetemjöl)
  • 225 g smör (ekologiskt)
  • 2 vaniljstänger
  • 200 g ströbröd

Topping

  • 600 g smultron
  • 2 rosor (rosa)
  • 50 g frystorkad jordgubb
  • harsyra

Gör så här

Fior di latte

  1. Reducera 1200 g mjölk ner till 800 g. Blanda i socker, glukos och kondenserad mjölk och värm tills allt löst sig.
  2. Blötlägg gelantin i 80 g mjölk. Tillsätt gelantinet till glassmeten. Kör glassen i en glassmaskin.

Luftig vaniljkräm

  1. Koka upp mjölk med vaniljstång. Låt stå och dra.
  2. Vispa ägg, socker och maizena luftigt. Slå över mjölken på äggblandning och koka upp tills krämen tjocknat. Tillsätt smör och kyl ner.
  3. Lättvispa grädden och vänd sedan ner grädden i vaniljkrämen.

Jordgubbskompott

  1. Rensa och dela ner jordgubbarna i kvartar. Skölj och riv skalet från citronen.
  2. Lägg socker, jordgubbar och citron i kastrull. Låt småkoka ihop i ca 10 minuter. Kyl ner.

Vaniljolja

  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur kärnorna och blanda med olja. Värm till 60 grader, dra åt sidan och låt stå och dra. Sila bort vaniljstången.

Varm sockerkaka

  1. Smält smör. Dela och skrapa ur vaniljstång och tillsätt i smöret.
  2. Vispa ägg och socker till stadig maräng. Vänd i vaniljsmöret och mjölet.
  3. Smöra och bröa formen. Baka 185 grader i 16 minuter.

Topping

  1. Skölj smultron. Plocka bladen på rosor och skär i mindre bitar. Mixa frystorkad jordgubb i kryddkvarn till pulver. Plocka harsyra i skogen.