Jordgubbar med fläder, inkokt rabarber och sockerkaka

Jordgubbar med fläder, inkokt rabarber och sockerkaka
Foto: TV4
Jessie Sommaström KK 2024
Jessie Sommaström KK 2024

Jordgubbar med fläder, inkokt rabarber och sockerkaka

15 ingredienser

"När svenska jordgubbar äntligen är i säsong är det värt att vänta på deras oemotståndliga smak. Det finns inget som slår en solvarm jordgubbe direkt från fältet och i detta recept lyfter vi fram dem på bästa sätt. Kombinera den naturliga sötman från nyplockade jordgubbar med inkokt rabarber och fläder för en oslagbar smakupplevelse. Tillsätt en kula vaniljglass och servera med en nybakt sockerkaka för en dessert som garanterat kommer att få smaklökarna att dansa. Detta recept passar både barn och vuxna, och är en perfekt avslutning på en sommarmiddag." /Jessie

Ingredienser

portioner

Inkokt rabarber

  • 100 g rörsocker
  • 250 g vatten
  • 200 g rabarber

Jordgubbar

  • 0,5 l jordgubbar, nyskördade solvarma svenska
  • fläderblommor
  • 3 msk koncentrerad fläderblomssaft

Sockerkaka

  • ströbröd
  • 75 g smör, smält
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, rivet skal (ekologisk)

Gör så här

Inkokt rabarber

  1. Koka upp råsocker och vatten tills sockret har löst sig helt. Låt svalna.
  2. Skär rabarbern i önskad längd. Lägg rabarbern i en kastrull och häll över den svala lagen.
  3. Värm upp rabarbern i lagen på medelhög värme tills den börjar sjuda. Sänk värmen och låt sjuda försiktigt i ca 5 minuter tills rabarbern är mjuk men fortfarande håller formen. Ta av från värmen och låt svalna i lagen.
  4. Ta ur rabarbern och reducera lagen genom att koka den tills den minskar till ungefär 180 g (1/3). Låt lagen svalna, häll sedan den reducerade lagen över rabarbern i en form och låt stå minst en timme. Skär sedan rabarbern i mindre bitar

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en bakform.
  2. Smält smöret och blanda med mjölken så det blir ljummet. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd försiktigt ner mjölk, smör och citronskal.
  3. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 28-30 minuter. Kontrollera med en sticka – är stickan torr är kakan klar.

Flädermarinerade jordgubbar

  1. Snoppa och skär jordgubbarna i fyra delar. Lägg dem i en skål.
  2. Blanda flädersaften med lika delar rabarberlag och slå över jordgubbarna. Vänd runt försiktigt.

Servering

  1. Lägg jordgubbar och rabarber i en skål. Häll över lite av lagen.
  2. Lägg en kula vaniljglass på toppen och strö över fläderblommor.
  3. Servera tillsammans med nybakt sockerkaka.