Jordgubbs- och pistagetårta

koket.se
Jordgubbs- och pistagetårta
Foto: TV4
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Jordgubbs- och pistagetårta

16 ingredienser

1 h + tid i kyl

"Den här tårtan kräver lite framförhållning men å andra sidan är allt klart i god tid. Tårtbotten görs med fördel dagen innan. Kan också ligga färdig i frysen (då är den ännu enklare att dela i tre delar). Pistagegrädden behöver göras i god tid så att den är riktigt kall, annars är risken att den skär sig vid vispningen. Tårtbotten kan göras gluten- och mjölkfri." /Annelie Andersson

Se Annelie Andersson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 170 g strösocker [2 dl]
  • 60 g vetemjöl (eller 1 dl potatismjöl för glutenfri version) [1 dl]
  • 70 g potatismjöl [1 dl]
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver

Pistagegrädde med vit choklad

  • 150 g vit bakchoklad, fint hackad
  • 60 g pistagekräm [0,5 dl]
  • 100 g vispgrädde [1 dl]
  • 400 g vispgrädde [4 dl]

Rårörda jordgubbar med lime

  • 1 l färska jordgubbar
  • 2-3 msk strösocker
  • 1 limefrukt, rivet skal och pressad saft

Servering

  • färska jordgubbar
  • pistagenötter, finhackade
  • ev ätbara blommor (citronmeliss eller mynta)

Gör så här

Tårtbotten

  1. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av formen. Eller smöra och mjöla formen om den behöver det.
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt, minst 5-7 minuter.
  4. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd om med en slickepott tills allt är väl blandat.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  6. Känn med en provsticka så att smeten är genomgräddad och torr.
  7. Botten bakas med fördel dagen innan och kan också frysas.

Pistagegrädde med vit choklad

  1. Finhacka vit choklad och lägg tillsammans med pistagekrämen i en värmetålig skål.
  2. Värm 1 dl vispgrädde i en liten kastrull och lyft av från plattan precis när det ska börja koka.
  3. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter. Rör sedan till en jämn smet.
  4. Ju finare hackad chokladen är desto färre klumpar. Det går att mixa en kort stund med en stavmixer för att få bort eventuella klumpar.
  5. Rör sedan ned 4 dl kall vispgrädde lite i taget tills allt blandats.
  6. Täck blandningen med plastfolie direkt mot ytan. Ställ i kylen, helst över natt eller minst 4-5 timmar.

Rårörda jordgubbar med lime

  1. Rensa och skär jordgubbarna i kvartar eller halvor.
  2. Lägg jordgubbsbitarna i en skål tillsammans med lite strösocker samt rivet limeskal och pressad limesaft. Låt stå en stund så att sockret smälter och jordgubbarna saftar till sig.

Montering och servering.

  1. Montera gärna tårtan några timmar innan servering så att den får tid att sätta sig och bli saftig.
  2. Dela botten i tre lika stora delar. Använd en brödkniv och arbeta dig runt tårtan och in mot mitten för att få så jämna bottnar som möjligt.
  3. Placera första botten på ett tårtfat. Jag brukar lägga översta delen först som botten (den som fått färg under gräddningen) och med den gräddade sidan uppåt.
  4. För mer pistagesmak så finhacka eller mixa pistagenötter och ha redo i en liten skål.
  5. Vispa den helt kalla pistagegrädden till en fast konsistens.
  6. Fördela hälften av de rårörda jordgubbarna över första botten.
  7. Bred eller spritsa ut ett lager pistagegrädde och jämna till med en vinkelpalett eller kniv.
  8. Strö eventuellt över lite finhackade pistagenötter.
  9. Lägg på nästa botten, bred ut resterande jordgubbar och ett lager pistagegrädde samt eventuellt pistagenötter.
  10. Placera sista botten och klä in tårtan med ett lager pistagekräm ovanpå och runtom. Jämna till kanterna med spackel eller vinkelpalett.
  11. Dekorera gärna med färska jordgubbar, rivet limeskal och hackade pistagenötter.
  12. Kanske även några ätbara blommor eller blad från citronmeliss eller mynta.