Jordgubbsbiskvipajer

Jordgubbsbiskvipajer
Foto: TV4
Lovisa Wikberg
Lovisa Wikberg

Jordgubbsbiskvipajer

Av: Lovisa Wikberg

Från: Hela Sverige bakar

25 ingredienser

Lovisas tolkade temat fusion genom att göra en bakelse med en biskvibotten toppad med marängsmörkräm smaksatt med citron och thaibasilika samt rommarinerade jordgubbar och ett smulpajstäcke med macadamianöt.

Ingredienser

Rommarinerade jordgubbar

  • 500 g jordgubbar
  • färsk thaibasilika, några blad
  • 3 msk rörsocker
  • 1 dl vit rom
  • 30 g smör, till formarna
  • 1,5 dl riven kokos, till formarna

Biskvibotten

  • 500 g mandelmassa
  • 260 g strösocker
  • 120 g äggvita

Sockerlag med thaibasilika

  • 1 kruka färsk thaibasilika
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Thaibasilika- och citronmarängsmörkräm

  • 200 g äggvita (ca 4-5 st)
  • 360 g strösocker (3 dl)
  • 1-2 citroner, zest
  • 1 tsk vaniljpulver
  • sockerlag med thaibasilika, några msk så att du blir du
  • salt, en nypa
  • 530 g osaltat smör, rumsvarmt

Smuldegstopping med macademia

  • 110 g smör, kallt
  • 35 g rörsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 1,5 tsk vaniljpulver
  • 70 g macadamianötter
  • flingsalt, en nypa

Garnering

  • silverpulver och thaibasilika

Gör så här

Rommarinerade jordgubbar

  1. Skiva jordgubbarna. Hacka thaibasilikan.
  2. Blanda ihop jordgubbarna och thaibasilikan med ljus rom och rårörsocker.
  3. Låt marinera i kylen tills det är dags för uppläggning.

Biskvibotten

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Riv mandelmassan på ett rivjärn.
  3. Blanda mandelmassan med sockret och ha i äggvita, lite i taget, tills du får en klumpfri smet.
  4. Smörj formarna med lite smör och riven kokos.
  5. Fördela smeten i 6 små pajformer med avtagbar botten.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter. Låt svalna.

Sockerlag med thaibasilika

  1. Koka vatten och socker tills sockret löst upp sig. Låt svalna.
  2. Plocka alla blad från thaibasilikakrukan.
  3. Stavmixa thaibasilikabladen och sockerlagen. Sila av.
  4. Ställ åt sidan så den svalnar.

Thaibasilika- och citronmarängsmörkräm

  1. Värm äggvitor, sockret och vanilj i en skål över ett vattenbad till ca 55-65 grader, eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält.
  2. Vispa sedan blandningen i din köksassistent tills du har en fin maräng med fina toppar.
  3. När marängen svalnat så börjar du tillsätta smöret, en kub i taget.
  4. Vispa på låg hastighet tills du har en slät smörkräm.
  5. Tillsätt nu citronzest, lite i taget. Vispa ett tag.
  6. Tillsätt thaibasilika-sockerlagen, någon droppe i taget under fortsätt vispning. Tillsätt till önskad smak.

Smuldegstopping med macadamia

  1. Höj ungen till 200 grader.
  2. Grovhacka macadamianötterna.
  3. Nyp ihop alla ingredienserna till en smulig massa. Tillsätt nötterna.
  4. Sprid ut massan på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 10 minuter eller tills smulorna är gyllenbruna.

Montering och dekoration

  1. Ta loss biskvibotten ur formarna och lägg på ditt uppläggningsfat.
  2. Bred ett lager med marängsmörkräm på alla biskvibottnar.
  3. Stansa ut jordgubbarna i små små rundlar.
  4. Lägg jordgubbarna i ett fint mönster på pajerna.
  5. Ta fram smulorna och placera dessa i en ring längs pajernas yttersta kant.
  6. Med en St Honore tyll, spritsa marängsmörkräm i mitten av pajerna.
  7. Dekorera med pudrat silverpulver och thaibasilikablad!

Tips! Om smörkrämen skär sig kan man ta ca 1 dl av den, mikra i 10-15 sekunder tills den blir flytande och sen tillsätter man den till den skurna smörkrämen under vispning, då brukar det reda upp sig.