Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Smält smöret. Smula sönder kexen och blanda dem med smöret för hand eller i en mixer. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter.
Cheesecake
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Ta upp dem och smält dem på svag värme i en kastrull med 1 msk vatten.
Mixa jordgubbarna med sockret. Blanda ner det smälta gelatinet. Vispa grädden i en separat skål. Blanda ner osten i jordgubbsmixen. Tillsätt den vispade grädden och rör försiktigt om till en smet. Vänd ner jordgubbsbitarna i smeten. Häll smeten i formen och släta till. Ställ kakan i frysen ca 5 timmar.
Limecurd
Blanda finrivet limeskal och färskpressad limesaft. Koka upp limesaft och skal tillsammans med sockret. Sila vätskan. Blanda ut maizena med saften av de två resterande limefrukterna och rör ner i den varma vätskan.
Vispa upp ägget med äggulorna och rör ner dem i vätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknat ordentligt.
Ta av från plattan och rör ner smöret. Tillsätt eventuellt 1-2 droppar grön karamellfärg, för att få en lite grönare färg. Häll upp i en väl rengjord burk och låt svalna, gärna i kallt vattenbad. Förvara i kylskåp till servering.
Servering
Ta fram cheesecaken ca 20 minuter före servering. Skär i bitar och lägg upp på tallrikar. Garnera med limecurd, färska jordgubbar och citronmeliss.