Jordgubbspaj med vaniljsås

Jordgubbspaj med vaniljsås
Foto: TV4

Jordgubbspaj med vaniljsås

Av: Daniel - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

45m

Jordgubbspaj med egengjord, söt vaniljsås till.

Dryckesförslag: Kaffe och japansk whisky

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Jordgubbspaj

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 2 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl havregryn
  • 500 g färska jordgubbar

vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker

Gör så här

Vaniljsås

  1. Koka upp, under omrörning - vaniljstång, grädde och mjölk
  2. Vispa ägg och socker tills det blir vitt i en annan bunke.
  3. Häll mjölkblandningen över det vispade ägg- och sockret och blanda ihop.
  4. Häll tillbaka det i kastrullen och låt koka upp igen, rör så det inte fastnar 
i botten, till såsen blivit tjock.
  5. Ställ med fördel in i kyl för att servera den kall.

Jordgubbspaj

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda smör och socker till en fin deg.
  3. Häll i mjöl, bakpulver och gryn och blanda ihop snabbt
 så att det blir en fin blandning.
  4. Lägg hälften av blandningen i botten på en pajform
.
  5. Skiva jordgubbarna och lägg de skivade bären över hela formen.
  6. Häll därefter på resten av mjölblandningen och grädda i ca 20 min, eller tills pajen fått en gyllenbrun yta.

Servering

  1. Servera den varma pajen med kall vaniljsås till.