Jordgubbssorbet med limemarinerade jordgubbar och veganska maränger

koket.se
Jordgubbssorbet med limemarinerade jordgubbar och veganska maränger
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Jordgubbssorbet med limemarinerade jordgubbar och veganska maränger

16 ingredienser

30 m + 1,5 h gräddning

Läskande och snabbgjord sorbet som inte kräver någon glassmaskin. Toppa med veganska maränger gjorda på kikärtsspad och limemarinerade jordgubbar och du har sommarens fräschaste dessert.

logo
Tea Malmegård 2016

Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser

portioner

Vaniljmaränger med frystorkade jordgubbar

  • 150 g kikärtsspad [1,5 dl]
  • 5 g citronsaft [1 tsk]
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 145 g strösocker [1,5 dl]
  • 10 g frystorkade jordgubbar [2 msk]

Limemarinerade jordgubbar

  • 400 g färska jordgubbar [1 l]
  • 2 limefrukter, zest och juice
  • 20 g färska myntablad, hackade
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 15 g vaniljpulver [1 msk]

Jordgubbssorbet

  • 125 g havredryck [1,25 dl]
  • 60 g agavesirap [3 msk]
  • 1 g vaniljpulver [0,5 tsk]
  • 500 g frysta jordgubbar [1 l]
  • 100 g mango, fryst i bitar [2 dl]
  • 30 g limejuice [2 msk]

Gör så här

Veganska maränger

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Vispa kikärtsspad till ett skum i en bunke med en elvisp och tillsätt 1/3 av sockret. Fortsätt att vispa ner citronjuice samt vaniljsocker.
  3. Fortsätt vispa och tillsätt sockret i omgångar. Vispa tills det är en fast maräng.
  4. Fyll på spritspåse och klicka ut 4 toppar i hörnen på en plåt. Sätt på ett bakplåtspapper och tryck till
  5. klickarna så att pappret är plant och fixerat på plåten.
  6. Klicka eller spritsa ut marängtoppar över hela plåten. Riv frystorkad jordgubb på zestjärn över marängerna.
  7. Torka marängerna i ugnen i 1.5 timme. Stäng av ugnen men låt gärna marängerna gå vidare på eftervärme i ugnen medans ugnen svalnar.

Limemarinerade jordgubbar

  1. Skölj bären och nyp bort jordgubbsblasten. Skär dem i fyra delar och lägg i en skål.
  2. Rör ner limezest och saft, vanilj- och florsocker med jordgubbarna. Låt stå i ca 15- 30 minuter. Vänd i den hackade myntan precis före servering.

Jordgubbssortbet

  1. Mixa mango, agavesiap, vaniljpulver och lite av havredrycken till en slät kräm. Tillsätt sedan resterande havredryck och sist de frysta jordgubbarna och limejuicen. Servera direkt med maränger och jordgubbar.