Jordgubbsswiss med salt kolasås

koket.se
Jordgubbsswiss med salt kolasås
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Jordgubbsswiss med salt kolasås

12 ingredienser

Löjligt god dessert på hemgjord vaniljglass, frasiga maränger, salt kolasås och söta jordgubbar. Perfekt efterrätt att bjuda på då alla komponenter kan förberedas långt i förväg. Eller så tar du en genväg och köper glass, maränger och kolasås för att sen bara lägga upp snyggt med färska jordgubbar.

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner

Vaniljglass

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 burk kondenserad mjölk sötad (à 397 g)
  • 1 msk vaniljsocker

Maränger

  • 100 g äggvita (3-4 äggvitor)
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 120 g florsocker (2 dl)

Salt kolasås

  • 2,25 dl strösocker
  • 100 g smör (rumsvarmt)
  • 1,25 dl vispgrädde (rumsvarm)
  • 1 tsk flingsalt

Till servering

  • 400 g färska jordgubbar
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Glass

  1. Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp. Tillsätt sötad kondenserad mjölk och vaniljsocker och vispa lite till. Vill du smaksätta glassen med något så gör du det efter detta steg.
  2. Häll upp glassmeten i en behållare som rymmer minst 1,5 liter. Jag brukar hälla upp min smet i en brödform.
  3. Plasta in glassen och låt den stå i frysen i minst 6 timmar innan servering.

Maränger

  1. Sätt ugnen på 80 grader, varmluft.
  2. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum.
  3. Tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en blank och fast maräng.
  4. Sikta ner florsockret lite i taget och vänd runt det tills allt är ordentligt blandat.
  5. Häll upp smeten i en spritspåse med valfri tyll. Spritsa små maränger på bakpappersklädda plåtar.
  6. Grädda i 2 timmar (grädda alla plåtar på en gång). Stäng sen av ugnen och låt dem stå kvar i 1 timme till.

Salt kolasås

  1. Smält strösockret på medeltemperatur i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då. Sockret ska smälta helt och hållet, det ska inte finnas några klumpar kvar och ha
  2. fått en fin gyllenbrun färg.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och klicka ner lite smör i taget samtidigt som du rör om kraftigt hela tiden.
  4. Häll ner vispgrädde i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att röra om hela tiden. Skär sig såsen här så är det ingen fara, det löser sig sen när du kokar upp den.
  5. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen koka upp till 107 grader.
  6. Ta bort kastrullen från plattan igen och rör ner flingsalt.
  7. Häll upp kolasåsen i en värmetålig burk, gärna av glas.
  8. Låt såsen svalna och tjockna i rumstemperatur. Den håller längre om du förvarar den i kylskåpet men då blir den inte så rinnig i konsistensen och behöver värmas upp innan
  9. användning.
  10. Montera ihop swissen genom att varva vaniljglass, maränger, kolasås och jordgubbar. Toppa med citronmeliss.