Jordgubbstårta i gelé

Jordgubbstårta i gelé
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Jordgubbstårta i gelé

12 ingredienser

Smältande god.

Ingredienser

portioner
  • 125 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 ägg

Kräm:

  • 1,5 dl kaffegrädde
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 äggula
  • 2 tsk vaniljsocker

Fyllning:

  • ca 0,75 l jordgubbar, delade
  • 2 dl röd vinbärsgelé
  • ev 1-2 msk kirschwasser

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Mixa smör, mjöl och socker till en smuldeg. Tillsätt ägget, arbeta ihop degen och lägg den i plastfilm i kylen 1 timme.
  2. Blanda allt utom vaniljsockret till krämen och sjud den sakta tjock under vispning. Ta den av värmen och rör ned vanilj.
  3. Kavla ut degen och klä en låg pajform. Nagga bottnen. Vik en folieremsa över kanten. Grädda bottnen klar mitt i ugnen ca 20 min. Låt den kallna.
  4. Smält gelén ev. med kirsch och vispa den slät. Fyll krämen i pajskalet strax innan servering. Lägg bär över och sked sist på gelén.