Den här jordgubbstårtan med färskostmousse och salt kolasås är en riktig sommardröm! Toppad med massor av bär blir den en riktig sensation för både smak och syn
Sätt ugnen på 175 grader. Klä formen med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt ljust och poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma. Vänd försiktigt ner det i äggsmeten omväxlande med smörmjölken. Tillsätt zest och salt.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 40–45 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en provsticka, den ska inte vara kletig i mitten.
Låt kakan svalna helt innan du skär i den.
Färskostmousse
Mät upp alla ingredienser i en bunke.
Vispa med elvisp tills du har en fluffig bredbar fyllning. Smaka av med florsockret så du får den så söt som du vill ha den.
Salt kolasås
Koka upp glykos och strösocker på medelhög till hög värme. Låt småkoka tills det blivit en gyllenbrun färg, 150 grader. Rör om då och då.
Tillsätt grädden lite i taget under omrörning. Låt koka tills allt gått ihop till en jämn sås.
Dra kastrullen från värmen, tillsätt smör, salt och vaniljsocker och rör om.
Häll över såsen i en skål och låt svalna i rumstemperatur.
Montering
Skär jordgubbarna i skivor.
Skär bottnen i 3 lika tjocka delar och lägg mittenbottnen på ett fat. Pensla eventuellt med lite saft (hallon eller jordgubbssaft).
Bred på ett lager sylt och sedan ett lager av moussen. Lägg på jordgubbar.
Lägg på den översta bottnen upp och ner och upprepa proceduren med fyllningen.
Lägg på den understa bottnen med bottenytan uppåt (då får du en så rak topp som möjligt). Spritsa eller bred mousse på toppen och fyll på med en massa jordgubbar och hallon. Strö eventuellt över zest.
Häll på kolasåsen precis före servering. Det är enklast att använda en spritspåse.