Jordgubbstarte med vit chokladganache

Jordgubbstarte med vit chokladganache
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Jordgubbstarte med vit chokladganache

9 ingredienser

45 m

Inget skriker svensk sommar som en jordgubbstårta, eller skriker Florida som en strawberry cake. Testa den här varianten på krispig tartebotten toppad med vispad chokladganache och färska jordgubbar. Snabba grejer som tillsammans blir helt oemotståndliga!

Ingredienser

portioner

Deg

  • 200 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 msk grädde
  • strösocker, till utbakning

Chokladganache

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 2 tsk citron, skalet, rivet
  • 200 g vit bakchoklad

Topping

  • 2-3 l jordgubbar, skivade

Gör så här

Botten

  1. Hacka ihop smör och mjölet. Tillsätt grädde och arbeta ihop till en fast deg. Låt degen vila i kylen tills den blir fast och lätt.
  2. Kavla ut degen till ca 1 cm tjocklek i rikligt med strösocker på bordet så det kavlas in lite i degen.
  3. Kavla ut degen till en större rektangel ca 25 x 35 cm på ett bakplåtspapper och lägg den på en plåt.
  4. Grädda i 180 grader i ca 10-15 minuter tills den fått fin färg och ser spröd ut.

Chokladganache

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  2. Koka upp vispgrädden i en kastrull tillsammans med vaniljstång, frön och rivet citronskal.
  3. Grovhacka chokladen och lägg ner i en bunke. Häll över den varma grädden och chokladen smälta i grädden. Täck ytan med plastfolie och låt stå i kylen tills den blivit kall.
  4. Vispa ganachen till mousse lätt med en elvisp tills den blir fluffig och krämig.

Servering

  1. Bred ut chokladganache på den bakade degen och dekorera med skivade jordgubbar