Josefines persiska ris med kycklingspett

POPULÄRT
Josefines persiska ris med kycklingspett
Foto: TV4
Josefine Freij
Josefine Freij

Josefines persiska ris med kycklingspett

30 ingredienser

1 h

"Glöm det torra och smaklösa riset du blev serverad i skolan, det här riset är fluffigt, saftigt och smakrikt! Servera family-style, lägg upp på ett stort fat och ställ fram mitt på bordet så har du garanterat ett färgglatt blickfång och ditt kök kommer dofta magiskt." /Josefine

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 600 g kycklinglårfilé
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 g saffran
  • 1 limefrukt, finrivet skal
  • 2 msk limejuice (tips rulla citrusfrukter mot bänken samtidigt som du trycker lätt på frukten för att få ut mer juice)
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 2 krm chilipulver (eller beroende på önskad hetta)
  • 0,5 tsk sumak
  • 1 krm malen kardemumma
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 gul lök
  • 2 dl yoghurt (välj en krämig sort t ex grekisk eller turkisk)
  • salt
  • peppar

Ris

  • 4 port basmatiris (av bra kvalitet)
  • 2-3 msk neutral olja (t ex rapsolja, använd ca 1 msk per dl okokt ris)
  • 1 tsk salt (eller efter smak)
  • vatten, kokande
  • 0,25 g saffran
  • 25 g smör
  • 0,5 dl torkade tranbär

Myntayoghurt

  • 2 dl turkisk yoghurt (alternativt grekisk)
  • 0,5 dl färsk mynta
  • 1,5 msk limejuice
  • salt
  • peppar

Övrigt

  • grillspett (blötlägg i förväg om du planerar att tillaga kycklingen på grillen)
  • granatäpplekärnor
  • färsk bladpersilja
  • pistagenötter

Gör så här

  1. Ett välsköljt ris är en förutsättning för ett fluffigt ris. Börja med att tvätta riset ordentligt i en skål, skölj det med vatten flera gånger tills stärkelsen försvinner och vattnet bli klart. Låt sedan riset stå i ljummet vatten medan du gör marinaden till kycklingen. Hetta upp olivoljan i liten kastrull eller stekpanna och häll i saffranet samt övriga torra kryddor till marinaden. Låt stå en stund på värmen för att frigöra smakerna och låt sedan svalna.
  2. Under tiden som oljan svalnar, skär kycklingen till spetten i mindre bitar (ca 2,5-3 cm).
  3. Riv sedan lök, vitlök och limeskal fint, pressa limejuice och blanda med kryddoljan. Tillsätt sedan yoghurt, salt och peppar.
  4. Blanda kycklingen med marinaden, låt stå minst 30 minuter. (Tips! Förbered marinaden i förväg och låt kycklingen marinera några timmar i kylskåp eller över natten för ännu mer smak).
  5. Koka upp vatten till riset separat.
  6. Sila av det blötlagda riset och lägg i en kastrull. Tillsätt olja och salt. Häll på det kokande vattnet. (Ta mängd vatten som anges på förpackning eller låt det täcka riset
  7. med ca 1 cm).
  8. Låt riset koka upp under lock och sänk sedan till medelvärme i några minuter, sänk sedan ytterligare och låt stå på låg värme i ca 20 minuter tills det är genomkokt. Var noga med att inte röra runt i riset medans det tillagas. När riset är genomkokt, ställ åt sidan. (Tips! Är du osäker på om riset är klart? Smaka, om det fortfarande har en fast kärna i mitten kan du tillsätta ytterligare några matskedar kokande vatten i taget tills dess att det är färdigt).
  9. Trä upp kycklingen på spett och stek eller grilla tills de känns färdiga eller har nått en innertemperatur 72˚C.
  10. Ta under tiden fram en mindre panna eller kastrull och smält smör, tillsätt sedan saffran och låt bubbla med en stund så att smöret tar ordentligt med smak och får en härlig gyllene färg. Lägg sedan ner tranbären som ska smaksätta en del av riset och låt dem värmas upp och bli mjuka.
  11. Finhacka myntan och blanda ner i yoghurten tillsammans med lime, salt och peppar.
  12. Lägg sedan en tredjedel av riset i en skål och blanda med saffranssmöret.
  13. Dags att lägga upp riset. Lägg det naturella riset i botten på en tallrik eller ett fat, lägg sedan på en del av saffransriset. Toppa med granatäpplekärnor, hackad bladpersilja och grovhackade pistagenötter. Servera tillsammans med kycklingspetten och myntayoghurten.