Josephines bröllopstårta

Josephines bröllopstårta
Foto: Tv4
Josephine Palm - recept
Josephine Palm - recept

Josephines bröllopstårta

33 ingredienser

Josephines recept på bröllopstårta i två våningar och tre lager i varje våning. Frisk och fräsch smak av grönt äpple, kiwi och lime.

Ingredienser

portioner

Tårtbotten (gör 4 satser av denna till tårtan varav en botten ska färgas grön.)

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vatten, hett
  • 2 msk grön hushållsfärg

Äppelkräm

  • 8 gröna äpple, helst Granny Smith
  • 2 dl strösocker

Lime- och kiwicurd (gör 2 satser – det blir bättre än att dubbla)

  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 lime (skal och saft)
  • 1 citron (skal och saft)
  • 100 g smör
  • 4 kiwis

Till dekoration

  • 1,5 kg sockerpasta
  • ätbar pulverfärg i grönt, guld, vitt och silver
  • marängfluff, se recept nedan
  • Smörkräm, se recept nedan
  • Sockerdiamanter av Isomalt
  • grädde, vispad
  • 8 tjocka sugrör
  • 2 pappersplattor eller folieplattor (10 cm och 7 cm)
  • stansar till rosblad och murkröna
  • Colourdust i grönt

Smörkräm

  • 600 g smör, rumsvarmt
  • 1 förp florsocker, siktat

Marängfluff

  • 5 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljextrakt

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader samt smöra och bröa en form (diameter 22-24 cm) Gör du tre våningar så ta 2 bottnar i 20 cm-formar och två stycken i 22-24 cm, den gröna ska gräddas i en stor form då bottnarna sedan ska stansas ut )
  2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt och blanda i de torra ingredienserna (vänd ner dem försiktigt, vispa inte!)
  3. Tillsätt det heta vattnet. Blanda smeten och häll upp den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt bottnarna svalna.

Äppelkräm

  1. Skala och skär hälften av äpplena i mindre bitar. Koka ihop dem med sockret och vattnet tills de faller isär litegrann. Låt svalna. Riv de resterande äpplena – med skalet kvar – och vänd ner dessa i äppelkoket.

Lime och kiwicurd (gör 2 satser)

  1. Tvätta citronen och limen och riv skalet, och pressa sedan ur saften.
  2. Vispa äggen och gulorna med sockret. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Tillsätt citronsaften och skalet samt de vispade äggen.
  3. Värm/sjud och vispa kraftigt hela tiden tills curden tjocknar. Vill du kan du sila bort skalen.
  4. Skala och hacka kiwin i mindre bitar och rör ner dem i curden. Häll upp allt i en finmaskig sil och ställ över en bunke. Då rinner överbliven vätska av så att curden blir fast.

Smörkräm

  1. Vispa smöret luftigt. Tillsätt siktat florsocker och ev färg om så önskas. Tag bara i hälften av sockret till en början och fyll sedan på efter tycke och smak. Krämen ska vara smidig och lite len.

Marängfluff

  1. Blanda ingredienserna i en värmetålig bunke och värm under lätt vispning till 65 grader över vattenbad. Vispa sedan marängfluffet svalt och tills det blir fast och blankt (ca 10 min med elvisp).

Sockerdiamanter

  1. Smält Isomalt i mikro och häll upp i en diamantform i plast. Låt stelna. Spraya eventuellt de kalla diamanterna med "Lustre Spray" för snygg effekt

Montering

  1. Dela varje botten i 2 delar. Den stora behåller sin storlek, en av de mindre bottnarna skär du av ca 2 cm av kanten på så att de tre bottnarna får olika storlekar. Placera ut så att du har 3 bottnar till varje lager. Den gröna botten skärs också i tre och skärs till så den passar de andra storlekarna.
  2. Fyll lagren med äpplekräm i botten och lime-kiwicurd överst. Spritsa en kant av fluff på varje botten så att krämerna inte flyter ut.
  3. Lägg på sista locket. Klä hela tårtan med grädde. Se till att den är fast så att den är lätt att hålla på plats. Undvik för mycket grädde överst eftersom de andra bottnarna ska ligga ovanpå – risken finns att de då "glider av" eftersom grädden är lite instabil.
  4. Kavla ut "plattor" av sugarpaste och forma rundlar som ska bli lock. Gör ett lock i taget och klä en tårtdel i taget, börja med den största som ska vara i botten på tårtan.
  5. Bred ut smörkräm på locken innan de placeras över grädden för att undvika att sugarpasten "svettas".
  6. Stryk med en tårtplatta över locken så de blir jämna. Spraya nu locken med "Lustre spray" för att få en pärlemorlook.
  7. Stick ner fyra sugrör i en fyrkant om ca 10 cm i tårtan och klipp av dem precis i kant med tårtlocket. Lägg en tårtplatta på den första delen av tårtan innan nästa våning placeras ovanpå. Det hjälper den att hålla. Om du gör tre våningar så placeras en platta även på den andra våningen innan toppen placeras ovanpå.
  8. Trimma kanterna mot sidan innan du börjar spritsa. Använd sedan smörkräm för att spritsa längs tårtans kant mot sugarpasten. Färga eventuellt smörkrämen grön innan den spritsas.
  9. Gör rosor av sugarpaste genom att kavla den tunt och ta ut runda plattor. Ca 5-7 st per ros. Forma en liten kon av sugarpaste och klä den med "bladen" du stansat ut. Låt torka i ex en äggkartong.
  10. Ta ut murgrönablad med en ejectorstans ur plattan du kavlat. "Dusta" med grönt colour dust för att färga dem gröna. Tag gärna olika mycket så att de skiftar lite i olika gröna nyanser.
  11. Dekorera tårtan med rosorna, gärna assymetriskt eller i "fall" från översta delen till nedersta. Varva med bladen. Sprinkla över silverkulor och silver flakes för att få en mer dramatsik look. Placera ut diamanterna lite okonstlat. Tårtan ska "Leva lite" och bli väldigt prålig!