Rödkålspudding på nötfärs och dinkel

Rödkålspudding på nötfärs och dinkel
Foto: TV4

Rödkålspudding på nötfärs och dinkel

Av: Julia Hortlundh och Mimi Oskarsson

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

Näringsrik och lättlagad rätt som görs på vintergrönsaker och lamm. Perfekt som vardagsmåltid - och som matlåda dagen efter. Då har den garanterat en ännu bättre smak.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl hel dinkel
  • 1 kg rödkål
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar
  • 2 msk sirap
  • vatten
  • 0,5 gul lök
  • smör
  • 400 g nötfärs
  • 1 ägg
  • salt
  • peppar
  • 2 dl kalvfond (fond och vatten)
  • 4 dl lingon
  • 1 dl strösocker
  • knäckebröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Koka dinkel i 4 dl vatten i 15-20 minuter.
  3. Skär bort roten från kålhuvudet och hacka kålen.
  4. Fräs lite i taget av kålen i smör, salta och peppra. Tillsätt sirap och häll på vatten. Låt kålen småkoka tills den mjuknar, ciirka 5 minuter.
  5. Skala och hacka lök fint. Fräs löken snabbt i smör utan att den får färg. Blanda färs, ägg, fräst lök, och dinkel. Salta och peppra.
  6. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Lägg sedan hela färsblandningen och avsluta med ett lager av resten av kålen. Häll över kalvfond. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter.
  7. Rör ihop lingon och socker. Servera med knäckebröd och en god ost.