Juliga köttbullar med vört och apelsin

POPULÄRT
koket.se
Juliga köttbullar med vört och apelsin
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Juliga köttbullar med vört och apelsin

11 ingredienser

50 min

Saftiga små köttbullar hör julbordet till. Här låter Ernst vörtbröd ersätta ströbröd och så rivs det ner lite apelsinskal i köttbullesmeten för extra god och julig smak.

Alla recepten från Jul med Ernst
Jul med Ernst 2024

Alla recepten från Jul med Ernst

Här kan du hitta alla recepten från programmet Jul med Ernst

Läs mer

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg blandfärs
  • 100-150 g vörtbröd (hackat fint i en matberedare)
  • 200 g lök (grovt delad)
  • 2 ägg
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 dl grädde
  • 4 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 apelsin, finrivet skal (ekologisk)
  • salt
  • peppar
  • matfett, till stekning

Gör så här

  1. Hacka vörtbrödet fint i en matberedare och ställ åt sidan.
  2. Skala och skär löken i grova bitar. Lägg i en matberedare tillsammans med ägg, torkad timjan, grädde, koncentrerad kalvbuljong och rivet apelsinskal. Mixa tills du får en jämn och krämig konsistens.
  3. Blanda blandfärsen med krämen från matberedaren i en stor skål.. Rör om ordentligt så att allt blandas väl.
  4. Tillsätt det mixade vörtbrödet och blanda till en smidig smet.
  5. Gör ett stekprov genom att steka en liten mängd av smeten i matfett i en stekpanna för att kontrollera smaken. Justera vid behov med mer salt eller kryddor.
  6. Forma små köttbullar av smeten. Stek dem gyllene och fina i matfett på medelhög värme. Se till att de är genomstekta.