Julkål med vitt vin och dijon

Julkål med vitt vin och dijon
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Julkål med vitt vin och dijon

14 ingredienser

Förnya julens rödkål och gör denna julkål på tre sorters kål - savoykål, rödkål och grönkål. Servera som ett varmt tillbehör på julbordet eller till annan mat.

Ingredienser

portioner
  • 200 g savoykål
  • 200 g rödkål
  • 200 g grönkål
  • 100 g brysselkål
  • 1 äpple
  • 1 lök
  • 2 dl vitt vin
  • 2 tsk dijonsenap
  • 3 msk honung
  • 1 msk apelsinskal
  • 0,5 apelsin, saften
  • 2 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 1 krm svartpeppar
  • salt, efter smak

Gör så här

  1. Strimla savoykål, rödkål och grönkål grovt. Ansa och halvera brysselkålen. Skala och skiva äpplet och löken tunt.
  2. Stek lök och äpple i en stor stekpanna på medelhög värme i några minuter, tills de blir mjuka och gyllene.
  3. Lägg i kålen och stek tillsammans med lök och äpple så att kålen sjunker ihop och blir mjuk.
  4. Häll i vitt vin, dijonsenap, honung, finrivet apelsinskal, apelsinsaft och grönsaksfond. Krydda med svartpeppar och salt efter smak.
  5. Låt allt koka ihop på låg värme i ca 15 minuter tills vätskan har reducerats och kålen är väl smaksatt.