Julkompott med torkad frukt och saffran

Julkompott med torkad frukt och saffran
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Julkompott med torkad frukt och saffran

13 ingredienser

En kompott med juliga smaker från fruktigt rött vin, cognac, torkad frukt och julkryddor! Servera gärna med Ernst hemgjorda ostkaka.

Tips! Om du förvarar kompotten i kyl håller den i minst 6 månader.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 200 g torkade fikon
  • 200 g katrinplommon utan kärnor
  • 75 cl rött vin, fruktigt
  • 200 g tranbär
  • 100 g torkade äppelringar
  • 3-4 msk cognac
  • 1 kanelstång
  • 5 hela nejlikor
  • 0,5 kruka timjan
  • 0,5 g saffran
  • 280-300 g päronmarmelad

Gör så här

  1. Smält smör i en stekpanna, smält och karamellisera sockret i smöret.
  2. Skär ner fikonen och tillsätt tillsammans med katrinplommon till det karamelliserade sockret. Tillsätt en flaska fruktigt vin och tranbär.
  3. Bryt eller skär ner torkade äpplringar och blanda med i frukt- och vinblandningen. Tillsätt cognac, kanelstång och nejlikor. Knyt ihop timjan med ett stekgarn och tillsätt i blandningen.
  4. Låt blandningen sjuda ihop något ca 7-10 minuter och tillsätt därefter saffran. Avsluta med att tillsätta päronmarmeladen.
  5. Häll upp kompotten i väl rengjorda burkar.