Markiz Tainton gästar Nyhetsmorgon och ger sina bästa tips för hur du planerar och lagar all mat till julafton utan stress. Här kommer hennes smarta recept på julköttbullar!
500 g köttfärs (kycklingfärs, nötkött, fläskkött eller lamm)
1 ägg
1,5 dl vispgrädde
1 tsk salt
2 tsk malen kryddpeppar
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk muskot
peppar
3 msk smör (till stekning)
Gör så här
Börja med att steka mandlarna i en stekpanna med lite olja på medelhög värme tills de får en fin gyllenbrun färg. Rör om så att de inte bränns.
Låt mandlarna svalna och mixa dem sedan i en mixer tills de är finhackade eller har en grov smulig konsistens.
Riv löken och bryn den i en stekpanna med smör på medelhög värme tills den blir mjuk och glansig, ca 2-3 minuter.
Blanda den valfria färsen med de mixade mandlarna, den frästa löken, ägg, vispgrädde, salt, kryddpeppar, kanel, muskot och peppar i en stor skål. Blanda allt ordentligt tills du får en jämn och smidig smet.
Fukta händerna med kallt vatten och forma smeten till jämna köttbullar, ca 20-25 stycken beroende på storlek.
Hetta upp smöret i en stekpanna på medelhög värme.
Stek några köttbullar åt gången så att de får en fin gyllenbrun yta. Skaka pannan försiktigt för att få en jämn stekning.
När de har fått färg på alla sidor så sänk värmen och stek dem i ca 5-10 minuter tills de är genomstekta.
Lägg dem på en tallrik och låt dem svalna.
Frys in
När köttbullarna har svalnat helt så lägg dem på en plåt eller på en skärbräda i ett enda lager.
Ställ in plåten i frysen och låt köttbullarna frysa i ca 2-3 timmar.
När de är frysta kan du lägga dem i fryspåsar eller plastlådor. Kom ihåg att skriva datum på förpackningen!
Förvaring
Köttbullarna kan förvaras i frysen i upp till 3 månader.
Tillaga i ugnen på julafton
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg de frysta köttbullarna på en ugnsplåt och täck med folie. Värm i ugnen i ca 20-25 minuter, eller tills de är helt genomvarma.
Tillaga på spisen på julafton
Hetta upp lite smör eller olja i en stekpanna.
Stek de frysta köttbullarna på medelhög värme i ca 10-15 minuter tills de är genomvarma, skaka pannan för att ge dem en jämn stekyta.