Kaffeparfait med körsbärssylt

Sebastian Gibrand - KK 2019

Kaffeparfait med körsbärssylt

13 ingredienser

30 m + tid i frys

En härligt krämig kaffeparfait med hemkokt körsbärssylt och färska bär gör sig fint som somrig efterrätt.

Ingredienser

portioner

Kaffeparfait

  • 25 g kaffeböna
  • 500 g grädde
  • 2 gelatinblad
  • 90 g strösocker
  • 30 g honung
  • 90 g vatten
  • 130 g äggula

Körsbärssylt

  • 500 g körsbär
  • 200 g syltsocker
  • 1 citron
  • 5 cl rom
  • 1 vaniljstång

Garnering

  • 200 g körsbär, urkärnade

Gör så här

Kaffeparfait

  1. Mortla kaffebönor grovt och blanda med grädden. Koka upp och låt stå och dra minst 1 timme.
  2. När grädden är kall så sila av kaffet och vispa den lätt.
  3. Blötlägg gelatinbladen i vatten.
  4. Koka ihop socker, honung och vatten till en sockerlag som har temperaturen 121 grader.
  5. Vispa äggula i en köksassistent och tillsätt sockerlagen försiktigt under vispning.
  6. Tillsätt gelatin och fortsätt vispa på maximal hastighet tills blandningen blivit sval.
  7. Vänd försiktigt i den vispade grädden lite i taget.
  8. Slå smeten i valfri form och frys.

Körsbärssylt

  1. Kärna ur körsbären och lägg i en kastrull.
  2. Tillsätt socker, saft från citronen, rom och vaniljstången.
  3. Sjud i ca 10-15 minuter, eller till en syltig konsistens.
  4. Häll upp i glasburk och förvara i kylen.

Garnering

  1. Servera parfaiten med både sylt och färska körsbär.