Änglakaka med fläderkräm

Änglakaka med fläderkräm
Foto: Jennie Benjaminsson
Jennie Benjaminsson
Jennie Benjaminsson

Änglakaka med fläderkräm

Av: Jennie Benjaminsson

Från: Kalasgott

10 ingredienser

Den här vackra kakan är lätt som en fjäder och doftar ljuvligt av vanilj. Skär upp och ät den som den är eller toppa gärna kakan med nyplockade smultron och min sötsyrliga fläderkräm. Recept från boken Kalasgott.

Till det här receptet behövs en bakform, ca 30 x 40 cm

Läs mer om boken

Kalasgott

Ingredienser

portioner
  • 10 äggvitor
  • 1 tsk citron, saft
  • 3,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 salt

Fläderkräm

  • 0,5 vaniljstång
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 4 msk koncentrerad fläderblomssaft

Gör så här

Kaka

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa äggvitor och citronsaft till ett skum.
  3. Tillsätt sockret pö om pö och vispa tills det har blivit en fast och glansig maräng.
  4. Sikta samman mjöl, vaniljsocker och salt.
  5. Vänd försiktigt i den torra blandningen i marängen och bred ut smeten i en osmord bakform, ca 30 x 40 cm.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen tills den känns fast, ca 25 minuter.
  7. Vänd genast bakformen upp och ned och låt kakan svalna
  8. under formen.
  9. Servera gärna med fläderkräm och färska bär.

Fläderkräm

  1. Skrapa fröna ur vaniljstången. Vispa grädden
  2. lätt.
  3. Rör ihop crème fraiche, grädde, vaniljfrön och flädersaft.