Kladdkaka med marshmallows och kolasås

Kladdkaka med marshmallows och kolasås
Foto: Jennie Benjaminsson
Jennie Benjaminsson
Jennie Benjaminsson

Kladdkaka med marshmallows och kolasås

Av: Jennie Benjaminsson

Från: Kalasgott

9 ingredienser

"Oooey goooey" kladdkaka, en riktigt kladdig kladdkaka med kolasås och marshmallows. Recept från boken Kalasgott.

Dulce de leche får man genom att koka en burk oöppnad sötad kondenserad mjölk på svag värme i 3 timmar. Se till att burken är täckt med vatten under hela koktiden. Låt burken svalna helt innan den öppnas.

Läs mer om boken

Kalasgott

Ingredienser

portioner10 - 12

Kladdkaka

  • 4 dl strösocker
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 4,5 msk kakao
  • 3 ägg
  • 200 g smör

Topping

  • 4 dl minimarshmallows
  • 1 burk dulce de leche
  • 250 g mörk choklad
  • 1,5 dl vispgrädde

Gör så här

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör ihop socker, mjöl, kakao och ägg.
  3. Smält smöret och rör i det i smeten.
  4. Häll över i en smord och bröad bakform.
  5. Baka kakan i mitten av ugnen, ca 30 minuter. Kladdkakan ska vara rejält kladdig.
  6. Låt gärna kladdkakan stelna i kylen över natten.

Topping

  1. Fördela marshmallowsen över kladdkakan, sätt in den i ugnen igen och låt marshmallowslagret precis smälta, de ska inte ta färg.
  2. Låt kakan svalna en aning och bred sedan över dulce de lechen, som har kokat i 3 timmar.
  3. Finhacka chokladen och koka upp grädden.
  4. Rör i chokladen i grädden och vispa smeten till en slät chokladtryffel.
  5. Bred chokladtryffeln över dulce de leche-lagret.
  6. Låt kakan stelna i kylen över natten.