Rabarbersmulpaj med ingefära

Rabarbersmulpaj med ingefära
Foto: Jennie Benjaminsson
Jennie Benjaminsson
Jennie Benjaminsson

Rabarbersmulpaj med ingefära

Av: Jennie Benjaminsson

Från: Kalasgott

12 ingredienser

 En underbar smulpaj med rabarber och smak av ingefära. Recept från boken Kalasgott.

När jag var liten hade farmor och farfars vänliga granne Sara ett stort rabarberland där jag fick plocka rabarber. De späda stjälkarna doppade jag i socker och åt rätt upp och ned medan de grövre fick bli smuliga pajer. /Jennie
Läs mer om boken

Kalasgott

Ingredienser

portioner6 - 8

Smuldeg

  • 150 g smör, kallt
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 krm bakpulver
  • 1 dl rörsocker
  • 0,5 krm salt
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 500 g rabarber [ca 6-8 späda rabarberstjälkar]
  • 5 cm färsk ingefära
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 citron, finrivet skal

Gör så här

Smuldeg

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Nyp ihop alla ingredienser till en smulig deg.

Fyllning

  1. Tvätta och skär rabarbern i mindre bitar.
  2. Skala och finriv ingefäran.
  3. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.
  4. Blanda rabarber, ingefära, vaniljfrön, socker och citronskal i en smord pajform.
  5. Fördela smuldegen över fyllningen och grädda pajen mitt i ugnen ca 25 minuter.
  6. Servera gärna rabarberpajen ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.