Kåldolmar med rotsaker och gräddsås

Kåldolmar med rotsaker och gräddsås
Foto: Stefan Wettainen

Kåldolmar med rotsaker och gräddsås

36 ingredienser

1 h 20 m

”Det här är kanske inget man slänger ihop en vanlig vardagskväll, men det är perfekt lunchlådemat och lätt att göra mycket av på en gång.”
Om du hade gjort kåldolmarna med nötfärs istället för med sojafärs hade klimatpåverkan blivit sex gånger så stor, 2,4 kilo CO2e per portion.

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologiskt mathavre, lök, morot, potatis och rapsolja.

Vego i Världklass
Vego i världsklass (vit bakgrund)

Vego i Världklass

Receptet är framtaget av Gustav Johansson och kommer från boken Vego i Världsklass

Läs mer

Ingredienser

portioner

Kåldolmar

  • 1 vitkål [ca 1 kilo eller ett savojkålshuvud]
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 300 g sojafärs (formbar)
  • 150 g mathavre, kokt
  • 1 msk malen kryddpeppar
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 50 g pumpakärnor
  • 2 dl vatten
  • 5 enbär (torkade)
  • salt
  • svartpeppar

Rotsaker i ugn

  • 2 morötter (stora)
  • 0,5 rotselleri [ca 200 g]
  • 4 fasta potatisar
  • 2 palsternackor (stora)
  • 2 tsk rapsolja
  • 0,5 msk torkad timjan
  • salt
  • svartpeppar

Gräddsås

  • 400 g silkestofu
  • 1 klyfta vitlök
  • 6 enbär (torkade)
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1 msk grönsaksfond
  • 2 tsk svartvinbärsgelé
  • ca 1 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja, till stekning

Till servering

  • 125 g lingon (färska eller frysta och tinade)
  • färsk kruspersilja, finhackad

Gör så här

Kåldolmar

  1. Börja med att plocka loss hela blad från kålhuvudet. Skölj dem och skär bort den grövsta biten av stammen i ett v-format snitt, så att kålbladet ser ut lite som ett hjärta. Koka bladen i lättsaltat vatten tills de mjuknar, 2–3 minuter. Ta upp dem och lägg på ett fat så att de svalnar något.

Rotsaker

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rotsakerna i ca 2 cm × 2 cm stora bitar.
  2. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla över rapsolja och strö över timjan, salt och peppar. Rör om så att alla rotsaker täcks av olja och kryddor och sprid ut dem jämnt på plåten.
  3. Grädda i mitten av ugnen tills bitarna är mjuka och har fått fin färg, 15–20 minuter.
  4. Skala och riv vitlöken till kåldolmarna. Skala och hacka löken. Blanda ihop vitlök, lök, färs, kokt mathavre, kryddpeppar, soja, 2 msk grönsaksfond, pumpakärnor, salt och peppar till en tjock smet. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Du vill att smaken ska vara ganska kraftig.
  5. Låt ugnen fortsätta stå på 225 grader. Ta 2–3 msk fyllning och lägg i mitten av ett kålblad (anpassa mängden efter hur stort bladet är). Vik först in den nedre delen av bladet över fyllningen, därefter sidorna och rulla sedan ihop dolmen och försegla den med spetsen på bladet. Fäst med en tandpetare.
  6. Lägg de färdiga dolmarna tätt ihop i en ugnsfast form. Blanda 2 dl vatten, 1 ½ msk grönsaksfond och enbär till en fond och slå över dolmarna. Baka i mitten av ugnen tills dolmarna fått fin färg, ca 15 minuter. Ös med fonden lite då och då så de inte blir för torra.

Gräddsås

  1. Mixa tofun till en slät kräm i en blender eller med stavmixer i en bunke.
  2. Skala och riv vitlöken. Stek vitlök, enbär, rosmarin och timjan i en kastrull med lite rapsolja på medelhög värme tills det börjar dofta gott.
  3. Häll ner mixad tofu, soja, fond, gelé och 1 dl vatten i kastrullen och vispa så att allt blandas. Låt koka upp och koka på låg värme i 4–5 minuter. Späd eventuellt med mer vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och tillsätt också eventuellt mer kryddor och gelé. Låt koka upp igen. Om såsen skär sig och börjar bli grynig, ta av kastrullen från värmen och vispa snabbt med en handvisp, så blir den krämig igen.

Servering

  1. Toppa kåldolmarna med gräddsås, lingon och persilja. Servera med rotsaker.