Kåldolmar med twist

Kåldolmar med twist
Foto: TV4
Hugo Bergström
Hugo Bergström

Kåldolmar med twist

Av: Hugo Bergström

Från: Nyhetsmorgon

34 ingredienser

1 h

Kåldolmar fyllda med hjortfärs och som serveras med ankleversås, äpple, grönkål och kokt potatis är en riktigt välkommen huvudrätt att bjuda på.

Ingredienser

portioner

Kåldolmar

  • 1 savoykål [2-3 blad per person]
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 150 g savoykål, strimlad (ta av det som blir kvar efter att du har lossat bladen)
  • 1-2 gula lökar, finhackad
  • 500 g rådjursfärs
  • 3 msk koncentrerad viltfond
  • 4 stjälkar färsk dill
  • muskot
  • ca 80 g smör (att steka i)
  • 4-5 msk sirap (ringlas över de stekta dolmarna)
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • 100 g grönkål
  • olja
  • 2 äpplen
  • salt
  • peppar
  • smör

Ankleversås

  • 2 schalottenlökar
  • 2 äpplen
  • smör
  • 0,5 dl portvin
  • ca 3-4 dl viltbuljong (eller kalvbuljong)
  • 6 dl grädde
  • steksky (från kåldolmarna)
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • 50-100 g ankleverterrine (valfritt och efter smak)
  • sherryvinäger
  • ev redning

Servering

  • kokt potatis
  • rårörda lingon

Gör så här

Kåldolmar

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten.
  3. Lossa försiktigt de stora bladen från kålhuvudet.
  4. Blanchera bladen i omgångar i det kokande vattnet i ca 7-10 minuter.
  5. Lyft ur bladen och lägg dem på en ren kökshandduk.
  6. Vill du få extra fina gröna blad så doppa dem i isvatten först för att tillagningen ska upphöra.
  7. Skär därefter bort den grövsta delen av mittnerven som sticker ut för att underlätta rullningen.
  8. Blanda grädde, mjölk, ströbröd och ägg i en bunke och låt svälla i ca 10 minuter.
  9. Strimla 150 g av kålhuvudet och fräs det tillsammans med finhackad gul lök tills det har mjuknat.
  10. Blanda samman hjortfärs, den stekta löken och kålen, gräddblandningen, viltfond och kryddorna.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Provstek en liten bit och justera kryddningen om det behövs.
  13. Lägg upp de blancherade savoykålsbladen på en skärbräda.
  14. Klicka en matsked med fyllning på varje blad och rulla sedan ihop dem till dolmar.
  15. Lägg dolmarna i en upphettad stekpanna med smör och stek dem med skarvsidan nedåt tills de har fått en fin yta.
  16. Ringla över sirap och baka i ugnen i ungefär 15 minuter.

Tillbehör

  1. Skölj och plocka grönkålen i mindre bitar.
  2. Vänd runt bitarna i olja och tillsätt lite salt.
  3. Rosta i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter tills de är krispiga.
  4. Skär äpplena i klyftor.
  5. Salta samt peppra klyftorna och stek dem hastigt i smör, ca 1-2 minuter per sida.

Ankleversås

  1. Börja med att hacka lök och äpple grovt.
  2. Smält smöret i en kastrull och fräs hacket tills det har fått lite färg och har mjuknat.
  3. Tillsätt portvin och fyll sedan kastrullen med buljong så att det täcker innehållet.
  4. Tillsätt färsk timjan och låt puttra på låg värme, gärna i 30 minuter. Det blir extra gott om du låter det dra.
  5. Koka grädden i en separat kastrull tills ungefär halva mängden återstår.
  6. Häll ner stekskyn från kåldolmarna samt grädden i såsen och sila av.
  7. Koka upp såsen vid servering och mixa i ankleverterrine.
  8. Smaka av såsen med sherryvinäger.
  9. Om du vill ha en tjockare konsistens kan du reda såsen med lite utspädd majsstärkelse.

Servering

  1. Servera kokt potatis och rårörda lingon till.