Albin Edberg tolkar husmansklassikern i en elegant rätt där savoykålsblad fylls med bakat och strimlat fläsk och serveras med murklor, gräddsky, äppelkompott och sirapsglaze.
Krydda fläsksidan med salt och peppar. Lägg i en ugnsform med 2 dl vatten i botten.
Baka fläsksidan i 150 grader i 3 timmar. Fyll på med vatten allteftersom vätskan ångas bort. Låt svalna något.
Riv ner köttet i trådiga mindre bitar.
Sila av vätskan i en kastrull som ska användas till såsen.
Skala och hacka löken. Stek mjuk i hälften av smöret och krydda med salt och peppar.
Skölj murklorna noga och skär i mindre bitar. Stek i resterande smör och krydda med salt och peppar.
Blanda fläskköttet med löken, murklorna och pistagenötter i en bunke.
Blanchera kålbladen i saltat vatten ca 4 minuter och kyl ner i isvatten.
Torka av savoykålsbladen och lägg på plastfilm. Fördela fläskrilletten på kålbladen och rulla ihop till dolmar.
Äppelkompott
Kärna ur äpplen och baka i ugn på 200 grader tills helt mjuka ca 15 minuter. Låt svalna något och hacka sedan över äpplena med kniv till en kompott. Lägg in en bunke och smaka av med salt, peppar, timjanblad och olivolja.
Sirapsglaze
Blanda sirap. soja, ättika i en kastrull och koka ihop till en tjock glaze.
Gräddsky
Koka upp fläskspadet med grädde och red av med lite majsstärkelse. Smaka av med salt, socker och peppar. Vänd i lättvispad grädde precis innan servering.
Servering
Pensla kåldolmarna med sirapsglazen och värm i ugnen 5-10 minuter på 200 grader.
Pensla kåldolmarna igen och toppa med kålskott eller finstrimlad kål.
Servera med såsen, äppelkompott och eventuellt kokt potatis.