Hacka den gula löken. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär dem i tärningar. Skala och hacka vitlöken fint. Skålla, skala och hacka mandeln. Kör i mixer till pulver. Rensa chilifrukten under rinnande kallt vatten. Riv den i små bitar.
Mole: Häll 1/2 liter het buljong över chilin. Låt stå i 30 minuter. Kör mandeln i mixer tillsammans med den blötlagda chilin. Späd med buljongen som den blötlagts i. Tillsätt gul lök, vitlök, tomater, russin, ströbröd och 2 msk sesamfrön. Mixa till en slät massa. Häll över i en kastrull. Krydda med kanel, nejlika, koriander, anis, salt och svartpeppar. Smält 2 msk smör och häll i. Låt koka i 5 minuter. Rör ut kakaopulvret i lite kallt vatten. Tillsätt och häll i resterande buljong. Sjud såsen i ytterligare 5 minuter.
Bena ur kalkonen. Skär köttet i mindre bitar. Bryn i resterande smör. Häll den varma molen över. Strö över 2 msk sesamfrö före servering.