Kalkon med julsmaker

koket.se
Kalkon med julsmaker
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Kalkon med julsmaker

45 ingredienser

1 h 30 min

Fredrik Eriksson gästar Nyhetsmorgon och bjuder på en festlig kalkon med julsmaker. Till detta serverar han rödkål, äpple, grönkål, gråddsås och persiljepotatis.

Se Fredrik Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kalkon

  • 1 msk smör
  • 2 msk soja (gärna kikkoman)
  • 1 msk olivolja
  • 1 kalkon (liten) [ca 1,5-2,0 kg]
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 bit stjälkselleri, fint tärnad
  • 1 morot, fint tärnad
  • 1 gul lök, grovt hackad
  • 1 apelsin
  • 2 lagerblad
  • 37,5 cl vitt vin
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 citron

Sås

  • 2 dl grädde
  • 1 tsk dijonsenap
  • ev maizenaredning

Persiljepotatis

  • 10 potatisar, skalade
  • olivolja
  • 1 knippe persilja, finhackad
  • 0,5 citron
  • ca 2 klyftor vitlök, finhackade
  • salt
  • vitpeppar

Kål

  • 1 grönkål
  • 3 äpplen ingrid marie
  • olivolja
  • salt

Rödkål

  • 0,25 rödkål (1/4 rödkålshuvud)
  • 1 dl svartvinbärsgelé (eller saft)
  • 2 msk honung
  • 1 dl rött vin
  • 2 msk balsamvinäger
  • salt

Brysselkål

  • 1 förp brysselkål
  • 2 schalottenlökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 knippe persilja
  • 0,5 muskot
  • 40 g smör
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 citron, finrivet skal

Servering

  • vinbärsgelé

Gör så här

Kalkon

  1. Smält smör och blanda det med soja och olivolja.
  2. Pensla kalkonen med smörblandningen samt salta och peppra generöst.
  3. Lägg kalkonen på ett galler med en plåt under.
  4. Lägg grönsakerna på plåten tillsammans med lagerblad, vitt vin och buljongtärningen.
  5. Stek kalkonen på 180 grader i 1 timme, kärntempreraturen ska vara 75 grader.
  6. Avsluta med att finriva apelsinskal eller citronskal över kalkonen.
  7. Låt sedan kalkonen vila 10 minuter innan du skär upp den.

Sås

  1. Vispa ur plåten (det finns god kalkonsmak där) och sila ner vätskan i en kastrull. Låt det sedan koka upp.
  2. Tillsätt grädde och låt sjuda i ca 10 minuter.
  3. Smaksätt med dijonsenap och red eventuellt av med maizenaredning om det behövs.

Persiljepotatis

  1. Koka potatisen och slå sedan bort vattnet.
  2. Ringla olivolja över och tillsätt persilja samt finrivet citronskal.
  3. Salt samt vitpeppar och blanda allt väl.

Kål

  1. Repa grönkålen samt skiva äpplet tunt.
  2. Vänd runt med olivolja och lite salt.

Rödkål

  1. Finstrimla kålen och koka den med övriga ingredienser under lock i 20-30 minuter så att det kokar ihop ordentligt.
  2. Smaksätt med balsamvinäger. Rätten ska ha relativt hög syra.

Brysselkål

  1. Putsa brysselkålen och ta av de yttersta bladen.
  2. Dela brysselkålen och finhacka löken.
  3. Skiva vitlöken och hacka persiljan.
  4. Sautera brysselkålen i smör och olivolja i ca 7–8 minuter på låg värme.
  5. Tillsätt lök, vitlök och finriven muskotnöt samt salta och peppra.
  6. Toppa slutligen med finrivet citronskal och persilja.

Servering

  1. Lägg kalkonen på ett fat med garnityr vid sidan om.
  2. Servera kalkonen med kålsorterna, såsen och eventuellt lite god vinbärsgelé.