Kalkonfärsbullar "thai style" med krispig sallad

POPULÄRT
koket.se
Kalkonfärsbullar thai style med krispig sallad
Foto: Tv4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Kalkonfärsbullar "thai style" med krispig sallad

22 ingredienser

45 min

Smakrika köttbullar på kalkonfärs smaksatta med chili, vitlök, citrongräs och ingefära. Till serveras en krispig sallad på kålrot dressad med en asiatisk vinägrett. 

Tips! Salladen påminner om den thailändska salladen på grön papaya, här används i stället svensk kålrot.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner

Kalkonfärsbullar

  • 600 g kalkonfärs
  • 1 citrongräs, det yttersta skalet borttaget
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 cm ingefära
  • 2 salladslökar
  • 1 ägg
  • 0,5 dl fisksås
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • naturell rapsolja, till stekning

Kålrotssallad

  • 2 röda chilifrukter
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk ljust muscovadosocker
  • 2 limefrukter
  • 0,5 dl jordnötter
  • 10 körsbärstomater
  • 10 haricots verts
  • 800 g kålrot
  • 300 g vitkål
  • 1 kruka thaibasilika

Till servering

  • jasminris

Gör så här

  1. Börja med salladen. Skär chili i mindre bitar och lägg i en stor mortel tillsammans med vitlök.
  2. Mortla tills vitlöken och chilin är krossade. Häll i fisksås, muscovadosocker och pressad limesaft. Rör runt till allt blandats och sockret lösts upp. Lägg i hälften av jordnötterna och krossa lätt med morteln.
  3. Halvera tomaterna och pressa till med sidan av en kniv. Halvera haricots verts och krossa dem försiktigt genom att hacka med baksidan av kniven till de krossats lätt. Strimla kålrot och vitkål så tunt det går.
  4. Lägg alla grönsaker i en bunke och häll över smaksättningen från morteln. Blanda väl och lägg över i en salladsskål. Strö över resterande jordnötter samt thaibasilkablad. Ställ salladen åt sidan.
  5. Lägg kalkonfärsen i en bunke. Skär citrongräs samt salladslök i mindre bitar. Lägg i en liten mixer med vitlök, ingefära samt fisksås. Kör till en slät kryddpasta. Häll över kalkonfärsen, lägg i äggen och majsstärkelsen, blanda väl och forma till köttbullar.
  6. Stek dem gyllene runt om i olja tills de är helt genomstekta.
  7. Servera kalkonköttbullarna med salladen och nykokt jasminris.