Kall inkokt lax med gräddfil och regnbågsrom

koket.se
Kall inkokt lax med gräddfil och regnbågsrom
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt

Kall inkokt lax med gräddfil och regnbågsrom

Av: Gert Klötzke, Niclas Wahlström

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

30 m + tid i kyl

Kall inkokt lax med gräddfil och regnbågsrom gör sig riktigt fint till sommarens festliga tillfällen.

Se Gert Klötzke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g laxfilé (eller röding)
  • 40 g salt
  • 960 g vatten
  • 1 msk rapsolja

Inkokningslag

  • 5 dl vitt vin
  • 7 dl vatten
  • 1 msk pernod
  • 1,5 dl vitvinsvinäger
  • 20 g honung
  • 120 g fänkål, tunt skuren
  • 50 g purjolök, bara det vita
  • 9 g fänkålsfrö
  • 15 g anis

Servering

  • 50 g forellrom (eller regnbågsrom)
  • 1 dl gräddfil, hängd
  • 1 tsk gräslök, fint skuren

Gör så här

  1. Putsa laxen och skär i mindre portionsbitar, ca 3x3 cm.
  2. Rör ihop salt och kallt vatten, rör tills saltet löser sig. Lägg ner laxbitarna i saltlagen, ställ in i kylen och låt den ligga i 2 timmar.
  3. Ta ut fisken och ta upp den ur saltlagen.
  4. Smörj in botten på en en ugnsfast form med ett tunt lager rapsolja. Lägg fiskbitarna i formen och ta fram ett lock som täcker formen.

Inkokningslag

  1. Mät upp vin, vatten, pernod, vinäger och honung i en kastrull som rymmer 2 liter. Sjud upp vätskan.
  2. Lägg i grönsaker och kryddor. Sjud ett par minuter så att smaken hinner sprida sig från kryddorna.
  3. Häll sedan den varma lagen över fisken, skaka lätt så att fisken lossnar från botten. Lägg på locket och låt fisken stå i 30 minuter.
  4. Nu kan du välja att ta upp fisken och äta den direkt. Men vi föredrar att ställa in fisken och vätskan i kylen så att lagen svalnar. Är du noggrann med hygienen håller fisken i vätskan ett par dagar.

Servering

  1. Ta upp forellen ur vätskan och låt den rinna av på ett galler eller en handduk.
  2. Flytta sedan över fisken på ett fat.
  3. Garnera med att klicka ut lite gräddfil, toppa med rom och några fint skurna ringar av gräslök.