Källarfranska

Källarfranska
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Källarfranska

6 ingredienser

Bröden behöver inte vara perfekt runda, utan man kan skära dem i lite oregelbundna bitar.

Ingredienser

portioner stycken
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 msk salt
  • 4 dl rågsikt
  • ca 9 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Rör ut jästen med vattnet, arbeta in övriga ingredienser och sist så mycket vetemjöl att det blir en lättarbetad deg. Knåda noga. Täck med plast och jäs 30 minuter.
  2. Knåda degen på bakbordet. Rulla ut fem längder och dela dem i fem bitar vardera. Doppa ena snittytan i rågsikt och ställ bullarna på plåt med bakpapper. Jäs 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 225°. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.