Kalljäst focaccia

koket.se
Kalljäst focaccia
Foto: TV4/ Frida Ronge
Frida Ronge
Frida Ronge

Kalljäst focaccia

5 ingredienser

1 h + jäsning

Här bjuder Frida Ronge på ett riktigt gott och smart recept på kalljäst focaccia. Ett perfekt bröd att servera till maten eller som del av en buffé.

Se Frida Ronge laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats
  • 7 g jäst
  • 4 dl vatten, rumstempererat
  • 8,5 dl vetemjöl special [8,5 dl motsvarar ca 510 g]
  • 0,75 msk salt
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löses upp.
  2. Häll i hälften av mjölet och blanda.
  3. Tillsätt sedan resten av mjölet, saltet samt oljan och knåda till en smidig och kladdig deg.
  4. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter i rumstemperatur.
  5. Vik degen (med blöta eller oljade händer) från bunkens kant mot mitten ca 4 gånger. Vrid bunken och upprepa runt hela kanten. Låt sedan jäsa i 12 timmar i kylen.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Ringla lite olja på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Stjälp ut degen på en mjölad bänk.
  9. Lyft över degen på plåten med den mjölade sidan uppåt.
  10. Ringla lite olivolja över degen och tryck ut den försiktigt med fingertopparna så att den behåller sina luftbubblor.
  11. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills den får fin färg.
  12. Låt svalna på ett ugnsgaller.